Esnek a tőzsdék, mélyponton az euró

2012.05.07. 07:28

Eséssel nyitottak a tőzsdék Ázsiában, az euró pedig háromhavi mélypontra esett a dollárral szemben, mivel a francia és görög választások eredményeinek láttán a befektetők aggódnak az európai gazdasági megszorítások jövője miatt.

Tokióban a Nikkei mutatója a nyitás utáni első tíz perc után 9133,21 ponton - három havi mélypontján - állt, ami 2,63 százalékkal volt alacsonyabb az előző záróértéknél. A szöuli értéktőzsde fő mutatója 1,51 százalékos mínuszban állt, míg Sydney fő tőzsdeindexe 1,54 százalékot süllyedt.

Ezzel párhuzamosan háromhavi mélypontra esett az euró árfolyama: a tokiói devizapiacon helyi idő szerint hétfőn reggel háromnegyed kilenckor már csak 1,2971 dolláron állt az euró. Greenwichi idő szerint pénteken 21 órakor New Yorkban még 1,3082 dolláron állt a jegyzés. Egy euróért 103,50 jent adtak hétfőn háromnegyed kilenckor Tokióban, míg pénteken este New Yorkban 104,46 jent.

Részletes tudósításunkat a választásokról itt olvashatja vissza. A piacoknak rossz hír lehet, hogy Görögországban végül úgy tűnik, nem lesz elegendő mandátuma az eddig kormányzó Új Demokrácia-PASZOK nagykoalíciónak, márpedig a többi párt mind elutasítja azokat a megszorításokat, amikhez az EU és az IMF a mentőcsomag további részleteinek kifizetését kötötte - ezzel pedig ismét megugrott a görög csőd veszélye.

Franciaországban a szocialista Francois Hollande győzelme azért kelthet bizonytalanságot, mert az új elnök többször jelezte, hogy újra akarja tárgyalni az európai stabilitási paktumot, amit márciusban hosszas egyeztetés után sikerült elfogadtatni, és szigorú szabályokkal segített volna elkerülni a mostanihoz hasonló adósságválság kialakulását.