Pánikot okozott a görög kormányfőjelölt

2012.05.08. 15:35 Módosítva: 2012.05.08. 16:12

Görögország mentőcsomaggal kapcsolatos vállalásai semmisek, és a választások után érvénytelenek – jelentette ki Aléxisz Cíprasz, a kormányalakításra másodikként jogosult szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) párt vezetője a Reuters szerint. Miután a választásokon nyertes Új Demokrácia már hétfőn visszaadta a mandátumát, jelenleg a Sziriza jogosult kormányt alakítani.

Cíprasz elmondta még, hogy kizárólag baloldali pártokkal hajlandóak koalíciót alakítani, a nagypártoknak pedig visszakozniuk kell a hitelszerződésben foglalt kötelezettségektől a koalíciós kormány megalakításáért – írja a Portfolio.

Állami kontroll alá a bankokat

Cíprasz kijelentette azt is, hogy a bankokat állami kontroll alá kívánnák vonni, továbbá nemzetközi bizottság felállítását követelnék annak kivizsgálására, hogy Görögország adósságai jogosak-e.

Megkapják az új hitelrészletet

Görögország a terveknek megfelelően május 10-én megkapja a nemzetközi segélycsomag esedékes, 5,2 milliárd eurós részletét, erősítette meg az Európai Bizottság kedden, de a további részletek folyósítása a görögországi helyzet alakulásától függ majd. Hétfőn egy görög kormányzati illetékes azt mondta, hogy Athénnak elég pénze van ahhoz, hogy kitartson július végéig, a nemzetközi hitelezők további pénzügyi támogatása nélkül. (MTI)

A Sziriza 52 helyet szerzett a 300 fős parlamentben, és az összes baloldali párttal (PASOK, Kommunista párt, Demokratikus Baloldal) együtt is csak 138 helyük lenne, vagyis a koalíciónak még így sem lenne többsége.

A 151 hely tehát csak akkor lesz meg, ha beveszik például a Független Görögöket, amely ugyan inkább jobboldali elkötelezettségű párt, de csak néhány hónapja alakult, fő „profiljuk” pedig a hitelszerződés teljes elutasítása volt a kampány során.

A görög választások eredményéről szóló cikkünket itt, annak következményeiről szóló elemzésünket pedig itt olvashatja.

Zuhanni kezdtek a tőzsdék

A görög pártelnök kijelentései piaci szempontból meglehetősen negatív üzenetek sorozatát tartalmazta, így nem meglepő, hogy azonnal intenzív negatív piaci reakciók mutatkoztak. A német DAX részvényindex napi csúcsa közeléből (6550 pont mintegy 50 ponttal süllyedtek percek alatt, az euró 1,3030-ról 1,2990-ig bukott és még a csődkockázatok ellen (korábban) jó menedéknek számító arany árfolyama is egyhavi mélypontra, 1615 dollárra esett.

Még idén kieshetnek az eurózónából

A kilátásokkal kapcsolatban a londoni elemzők sem optimisták: a Capital Economics MTI által ismertetett elemzése szerint nem teljesen reménytelen ugyan, hogy egy esetleges újabb választáson a reformpárti erők többséget szereznek Görögországban, ám a hétvégi választások után kialakult jelenlegi helyzet inkább azt valószínűsíti, hogy a további külső pénzügyi segítséghez szükséges reformfolyamat lefullad, és Görögország akár még az idén kikerülhet az euróövezetből.

A ház szerint június 17-re írhatnak ki újabb választásokat, azonban egyértelmű annak a kockázata, hogy az új választásokon sem születik egyértelmű eredmény, és ennek nyomán az euróövezeti vezetők úgy dönthetnek, hogy visszavonják a segélyprogramot és "kiszorítják" Görögországot a valutaunióból - írja az MTI.