Pénz nélkül maradhat Görögország

2012.05.09. 16:45 Módosítva: 2012.05.09. 16:48

A Wall Street Journal információi szerint az eurózóna vezető döntéshozói azt mérlegeik, hogy görög belpolitikai bizonytalanságra tekintettel elhalasztják a holnap esedékes 5,2 milliárd eurós nemzetközi hitelrészlet kiutalását a dél-európai államnak, írja a Portfolio.hu.

A hír további mélyrepülést eredményezett a világ tőzsdéin, gyengült az euró is a dollárral és a svájci frankkal szemben. A forint is tovább gyengül, a reggel még 287 forint körüli euró 291,2 forint fölé ment, a dollár 225 fölött is járt, a frank átmenetileg 242,5 forint fölé emelkedett.

Az már délelőtt eldőlt, hogy törlik a május közepére tervezett athéni útjukat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF képviselői, akik egy több tízmilliárd eurós újabb hitelrészlet kifizetéséről tárgyaltak volna a görög vezetéssel. Az EB, az EKB és az IMF alkotta hármas kölcsöne nélkül a görög államnak már június végére elfogyhat a pénze.

A Süddeutsche Zeitung szerint a trojka azért halasztotta el az athéni tárgyalást, mert úgy véli, előbb ki kell várni, hogy miként alakul a „demokratikus folyamat” Görögországban. Mint ismert, a hétvégi választáson a további megszorításokat és a nemzetközi szervezetekkel eddig kötött megállapodásokat támogató két nagy párt súlyos vereséget szenvedett – bár az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot –, a szigort ellenző kisebb pártok 68 százalékos eredményt értek el.

Kormányt a dolgok jelenlegi állása szerint sem az Új Demokrácia, sem a második legjobb eredményt elérő Sziriza nem tud alakítani. Ráadásul Aléxisz Cíprasz, a kormányalakításra másodikként jogosult szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) párt vezetője kedden arró beszélt, hogy Görögország mentőcsomaggal kapcsolatos vállalásai semmisek, és a választások után érvénytelenek. Megfigyelők szerint egyre inkább valószínű, hogy ismét parlamenti választást kell tartani, és a görög válság az egész eurózóna felbomlásához vezethet.