Törölték az athéni hiteltárgyalásokat

MTI/Index
2012.05.09. 11:01
Törölték május közepére tervezett athéni útjukat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF képviselői, akik egy több tízmilliárd eurós újabb hitelrészlet kifizetéséről tárgyaltak volna a görög vezetéssel. Az EB, az EKB és az IMF alkotta hármas kölcsöne nélkül a görög államnak már június végére elfogyhat a pénze - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung.

A német napilap szerint a trojka azért halasztotta el az athéni tárgyalást, mert úgy véli, előbb ki kell várni, hogy miként alakul a "demokratikus folyamat" Görögországban.

Görögország mentőcsomaggal kapcsolatos vállalásai semmisek, és a választások után érvénytelenek – jelentette ki Aléxisz Cíprasz kedden, a kormányalakításra másodikként jogosult szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) párt vezetője a Reuters szerint. Miután a választásokon nyertes Új Demokrácia már hétfőn visszaadta a mandátumát, jelenleg a Sziriza jogosult kormányt alakítani.

Megfigyelők szerint egyre inkább valószínű, hogy ismét parlamenti választást kell tartani, mert nem tud kormányt alakítani a vasárnapi voksoláson győztes konzervatív Új Demokrácia párt és a második helyen végzett Radikális Baloldali Szövetség (Szirizia) sem, ez utóbbi pedig kifejezetten érdekelt az új választások kiírásában, mert a megszorítások elutasításának és az euróövezeti tagság megőrzésének ígéretével második nekifutásra az első helyen végezhet és így megkaphatja a begyűjtött szavazatok alapján járó képviselői helyeken felül automatikusan biztosított 50 helyet a 300 tagú parlamentben, amivel akár egyedül is kormányt alakíthat.

A Süddeutsche Zeitung szerint újabb választást június 17-én rendezhetnek, addig pedig mindenképpen befagyasztják a görögöknek szánt a 130 milliárd eurós hitelprogramot. Ennek következő eleme egy 31 milliárd eurós részlet átutalása volna, aminek az a feltétele, hogy a görög törvényhozás az adórendszer átalakításával hajtson végre egy újabb, ezúttal 11,5 milliárd euró nagyságú költségvetési kiigazítást.

Az athéni pénzügyminisztériumból származó értesülések szerint azonban az államkassza már június végére kiürülhet, ha nem alakul időben új kormány, amellyel a hitelt kínáló hármas megkezdheti a tárgyalásokat a hitelprogram folytatásáról és Görögország nem kapja meg a kölcsön újabb részletét - írta a német lap.

Az EB kedden közölte, hogy Görögország május 10-én megkapja a soron következő, 5,2 milliárd eurós hitelrészletet, de újabb átutalás csak azt követően történhet, hogy az EB, az EKB és az IMF képviselői Athénban megvizsgálják a hitelnyújtás feltételeinek teljesítését.

Viszlát, szevasz

A legtöbb elemző szerint is teljesen biztos, hogy Görögország már a nyáron csődbe megy, ha nem kérnek a megszorításokból, és ezzel az egész eurozóna is veszélybe kerül. „A görög választások egyértelművé tették, a görög lakosság elutasítja a megszorítások politikáját, a nemzetközi mentőcsomagot elutasító erők pedig rendkívül megerősödtek. Ha az esetleges júniusi következő választásokon ők nyernek, és nem kapnak több pénzt az EU-tól, már nyáron csődbe mehetnek, és kiléphetnek az eurózónából” – idézi John Taylor alapkezelő CNBC-n elmondott szavait a Portfolio.

"Görögországnak azonban be kell tartania a játékszabályokat, hogy benn maradhasson az euró klubban”  - mondta az FX Concepts hedge fund vezetője, John Taylor. „Merkel már nem mehet túl messzire, nem adhat már nagyon több pénzt a görögöknek. Határozottan úgy érzem, az eurózóna gyakorlatilag felbomlik” – mondta.