Megúszta a recessziót az eurózóna

2012.05.15. 14:08

A német gazdaság jó teljesítményének köszönhetően hajszállal elkerülte a recessziót az euróövezet. A belföldi össztermék (GDP) stagnált az első negyedévben a megelőző három hónaphoz képest – közölte kedden első becslésében az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

A múlt év utolsó negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet GDP-je. Az elemzők most 0,2 százalékos visszaesést vártak.

A német gazdaság a jó exporteredmény következtében 0,5 százalékkal növekedett, és ez mentette meg az euróövezetet attól, hogy a GDP két egymást követő negyedévben csökkenjen, és így az eurózóna technikai recesszióba süllyedjen.

Ugyancsak stagnált az első negyedévben az EU 27 tagállamának belföldi összterméke az Eurostat első becslése szerint. A múlt év első negyedével összevetve az euróövezeti GDP szezonálisan kiigazítva nem változott, a teljes unióé pedig 0,1 százalékkal nőtt. A múlt év utolsó negyedében még 0,7, illetve 0,8 százalékos növekedést mutatott ki az Eurostat.

A legnagyobb GDP-csökkenést 2011 első negyedévedéhez képest 6,2 százalékkal Görögország szenvedte el, a legnagyobb, 5,5 százalékos növekedést pedig Lettország mutatta fel.

A számok még változhatnak, ahogy egyre több adat fut be az Eurostathoz. Több ország, köztük Szlovénia és Írország még nem szolgált negyedéves adatokkal, Görögországból pedig csak éves összehasonlítású adatok állnak rendelkezésre.