A spanyoloknál is kitört a bankpánik

2012.05.17. 09:13 Módosítva: 2012.05.17. 09:20
A bajba jutott és állami tulajdonba vett spanyol bankból, a Bankiából menekítik pénzüket a pénzintézet ügyfelei, tudósított az El Mundo. Egy hét alatt mintegy egymilliárd eurót vontak ki a nehéz helyzetben lévő bankból, amely árfolyam csak tegnap tíz százalékkal esett.

Múlt hét szerda óta mintegy egymilliárd eurót vittek ki az ügyfelek a számláikról. Az információk a bajba jutott pénzintézet vezetőségi üléséről szivárogtak ki, a bank eddig nem erősítette meg a lap információit.

A Bankia SA a negyedik legnagyobb spanyol bank, amely múlt csütörtökön került 45 százalékos közvetett állami tulajdonba és állami ellenőrzés alá. Az állam tulajdonszerzés azáltal következett be, hogy a Bankia anyacégének, a BFA-nak korábban nyújtott 4,5 milliárd eurós hitelét tőkévé konvertálták. A spanyol gazdasági minisztérium a múlt heti tulajdonszerzés időpontjában ígéretet tett, hogy a befolyásszerzést a bank ingatlanfejlesztők felé fennálló hitelportfóliójának kitisztítására használja.

Szerdán a Bankia részvényeinek árfolyama közel 10 százalékkal került lejjebb, mivel a bank bejelentette, az előre jelzettnél később teszi közzé negyedéves számait. A befektetők attól tartanak, hogy a késés annak tudható be, hogy a pénzintézet a várakozásokhoz képest jóval nagyobb veszteségről számolhat be.

Persze ez sem feltétlenül lesz meglepetés: egyes elemzők már a múlt heti államosításkor arról beszéltek, hogy a négy és félmilliárdnál többre lenne szükség, és várhatóan további tízmilliárd euró pótlólagos forrással, vagyis hitellel kell megtámogatnia az államnak a pénzintézetet.