Mindenki a drachmára készül

2012.05.18. 12:04

Pénteki londoni sajtóértesülések szerint megkezdte az előkészületeket a legnagyobb brit bankjegynyomda arra az estre, ha Görögország az euróövezetből kilépve újból meghonosítja korábbi fizetőeszközét, a drachmát.

A The Times forrásai szerint a De La Rue nevű, bankjegynyomtatásra szakosodott brit vállalat – amely 150 ország számára állít elő bankjegyeket, és egyebek mellett az angol fontot és az eurót is nyomtatja – már felkérte szakértői stábját az esetleges új görög bankjegyekben használatos biztonsági szálak lehetséges típusainak kiválasztására.

A lap forrásai szerint az előkészületek még "korai szakaszban" járnak, és akár hat hónapig is eltarthat a hamisítástól védett új görög bankjegyek tervezése és előállítása.

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is készül az eurózóna átalakulására. A két európai intézmény készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Görögországnak ki kell lépnie az euróövezetből – mondta a kereskedelmi EU-biztos egy lapinterjúban.

„Másfél évvel ezelőtt még fennállt volna a dominóhatás veszélye, de ma már az Európai Bizottság és az EKB dolgozik a lehetséges forgatókönyveken, ha Görögországnak nem sikerül teljesítenie vállalásait” – mondta Karel De Gucht a holland De Standaard című lapnak. Ez az első alkalom, hogy egy uniós tisztviselő megerősítette, készülnek ilyen forgatókönyvek.

Görögországban május elején tartottak parlamenti választásokat, amit politikai patthelyzet követett: sem a korábban kormányzó nagy pártok, sem az ország megmentéséért vállalt megszorításokat elutasító kisebb pártok nem tudtak kormányt alakítani. Június 17-én ezért új választások lesznek.

Mindeddig úgy tűnt, hogy a legesélyesebb a mostani választást második helyen záró radikális Sziriza, amely elnöke már korábban jelezte: semmisnek tekinti a korábbi görög vállalásokat. Egy pénteken közölt közvéleménykutatás szerint viszont a megszorításokat támogató Új Demokrácia nyerhet, és a másik hagyományos nagy párttal, a Paszokkal együtt több mint tízfős parlamenti többsége lehet.