G8-csúcs: középpontban a növekedés

2012.05.20. 08:52 Módosítva: 2012.05.20. 11:10

„Kialakulóban van egy konszenzus", miszerint Európában többet kell tenni a növekedésért és a munkahelyteremtésért, mondta Camp Davidben Barack Obama amerikai elnök a G8-országok csúcstalálkozójának végén. Obama azt mondta, az Egyesült Államok bízik benne, hogy Európa kezelni tudja a kihívásokat.

„Sok még a tennivaló" – mondta az elnök, aki szerint ki lehet jönni a válságból. Obama rámutatott, hogy tárgyalópartnereivel áttekintették, miként lehetne serkenteni a növekedést a mostani helyzetben, amikor még mindig szükség van a pénzügyi stabilizációra. „Tudjuk, hogy ez lehetséges, részben a saját, itteni tapasztalataink alapján." Hozzátette, hogy az európai helyzet természetesen bonyolultabb, és veszélyezteti a máshol elért növekedést, de a vita az utóbbi időben szerinte jó irányt vett.

Obama elmondta, hogy megállapodtunk abban, lépéseket tesznek a bizalomerősítés, valamint a növekedés és kereslet előmozdítása érdekében, de közben minden országban pénzügyileg rendbe teszik az államháztartást. „Egyetértünk abban, hogy az euróövezetnek erősnek és összetartónak kell lennie. Megerősítettük: érdekeltek vagyunk abban, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, miközben eleget tesz kötelezettségeinek" – mondta sajtótájékoztatóján a Camp David-i csúcs házigazdája. Obama szerint az európai vezetők érzik, hogy nagy a tét.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a világ hét iparilag legfejlettebb országát (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán) és Oroszországot tömörítő G8-csoport vezetőinek több nemzetközi kérdésben, így Irán, Szíria és Észak-Korea ügyében sikerült közelíteniük az álláspontjukat.

Megfigyelők szerint a Camp David-i csúcson a G8-találkozók új európai részvevőinek – François Hollande új francia elnöknek és Mario Monti olasz miniszterelnöknek – volt köszönhető, hogy a hangsúly a megszorítások helyett a növekedésre tevődött át. A gazdasági szigor fő szorgalmazójának, Angela Merkel német kancellárnak a kérdésben az előző francia államfőt, Nicholas Sarkozyt sikerült maga mellé állítania.

Obama a csúcs lezárása után kétoldalú megbeszélést kezdett Merkellel, majd még az este Chicagóba utazik, ahol a NATO-országok csúcsértekezletének házigazdája lesz.

Figyelmeztették Észak-Koreát

A G8-országok figyelmeztették Észak-Koreát, hogy újabb szankciókra számíthat, ha tovább fenyegeti a kelet-ázsiai térség biztonságát. A ballisztikusrakéta-indításokra és kísérleti atomrobbantásokra válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa további szankciókat róhat ki. De a G8-ak aggodalmukat fejezték ki az észak-koreai atomprogram keretében végzett urándúsítás miatt is. Phenjan áprilisban sikertelen kísérletet hajtott végre egy nagy hatótávolságú rakétával, majd e hónapban azzal fenyegetőzött, hogy felfejleszti atomfegyver-arzenálját, bármibe is kerül.