Adóemelés a szlovák egykulcsos adó vége

2012.05.24. 18:46 Módosítva: 2012.05.24. 21:47

A jövő évtől 23 százalékos társasági nyereségadót kell fizetniük a Szlovákiában működő cégeknek – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön az úgynevezett Fejlesztési és szolidaritási tanács ülését követően. A tanács, amelyet a kormány és annak szociális partnerei alkotnak, hétfő óta egyeztetett a Fico-kabinet költségvetési konszolidációt célzó megszorító intézkedésekről.

Az, hogy adóemeléssel megszűnik az egykulcsos adó, nem meglepetés: Robert Fico már a parlamenti választások előtt jelezte, hogy ilyen lépésekre készül. Korábban a főbb szlovák adónemek kulcsa egységesen 19 százalék volt – a térségben Szlovákia volt az első, amely bevezette az egykulcsos adózást –, de az áfát már tavaly 20 százalékra emelték.

A szlovák kormányfő által most bejelentett adókulcs módosítást már korábban a konszolidáció lehetséges eszközei sorában említette a pénzügyi tárca, ám annak vélhetően végleges formáját Robert Fico most először erősítette meg.

Jelenleg a vállalatok is 19 százalékos adót fizetnek Szlovákiában. A jövő évtől tervezett adókulcs emeléstől 366 millió euró többletbevételt remél a kormány.

A költségvetés konszolidációja kapcsán előre jelzett intézkedések sorában sajtóértesülések szerint Robert Fico a magasabb bevételűek jövedelemadójának megemelésével is számol. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések szerint az érintettek adókulcsa is 23 százalékra emelkedne. A magas jövedelem küszöbe, vagyis az az összeg, amely felett már a magasabb adókulcsot érvényesítenék, 3000 euró lenne.