Peking sokallja a jövedelmkülönbségeket

2012.05.24. 14:00

Az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező adópolitikákkal és a vezetői juttatások visszavágásával csökkentené a mind növekvő jövedelmi különbségeket a kínai vezetés, írta a China Daily napilap. A lap információi szerint nyolc éves munka eredményeként a második félévben várható Kínában az a központi keretterv, mely a jövedelmi különbségek csökkentését tűzte ki céljául.

A terv egyebek mellett központi és tartományi szintű adópolitika-kiigazítást, vagyis az alacsonyabb jövedelműeket kevésbé, a magasabb jövedelműeket pedig a jelenleginél nagyobb mértékben befizetésre kényszerítő intézkedéseket tartalmaz. A jövedelmi szakadékot emellett a nagy nyereséget hajtó monopolvállalatokat és magáncégeket vezetők béreinek csökkentésével is szűkítenék.

A jövedelmi olló az elmúlt években minden eddiginél szélesebbre nyílt a kelet-ázsiai országban. A hivatalos statisztikák szerint a társadalom egészén belül a leggazdagabb 10 százalék jelenleg huszonháromszorosát keresi meg a legszegényebb 10 százalék bérének. Nagyok a különbségek a városi lakosságon belül is, itt nyolc és félszeres az eltérés.

A szociális minisztérium múlt év végi jelentésében arra is rámutat: a jövedelmi aránytalanságok nemcsak vidék és város, de egyes iparágakon, vállalati típusokon, a céges hierarchia lépcsőin belül és az ország különböző tartományai közt is jelentkeznek. A városi magánvállalatoknál dolgozók tavaly például átlagosan több mint 60 százalékkal kerestek többet a városi közintézmények munkatársainál.

A kormányzati keretterv csupán a helyzet kezelésének kezdete, és az természetesen egyedül nem lesz képes megoldani a több mint 1,3 milliárd fős kínai társadalom problémáját – nyilatkozta Jang Ji-jong, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság társadalmi fejlődés kutatóintézetének igazgatója a lapnak. A jövedelmi egyenlőtlenség kérdése pedig nemcsak önmagában fontos, az komolyan kihat a világ második számú gazdaságának növekedési lehetőségeire is.