Dolgozzunk inkább 70 éves korunkig!

2012.06.04. 14:55

Az európai adósságválság azt mutatja, a kormányoknak világszerte el kell fogadniuk, hogy az embereknek évekkel tovább kell dolgozniuk, a várható élettartam ugyanis emelkedik - nyilatkozta a hétvégén a horvátországi Dubrovnikban Robert Benmosche, az amerikai AIG biztosító vezérigazgatója, írja a Bloomberg jelentése alapján a Portfolio.

70, 80 évre kell majd emelni a nyugdíjkorhatárt, nyilatkozta az egyébként 68 éves Benmosche. Ez megfizethetőbbé tenné a nyugdíjakat és az egészségügyi szolgáltatásokat, hiszen tovább dolgoznának az idősebbek, levéve a terheket a fiatalokról.

Ha Görögország eldobná az eurót, az katasztrófa lenne az ország számára, és Európának minden meg kell tennie, hogy ez ne történjen meg, mondta Benmosche, akinek a biztosítója a legnagyobb volt a világon, mielőtt 2008-ban mentőcsomagot kapott az USA-tól.

Görögország népének látnia kell, hogy nincs könnyű út kifelé ebből a helyzetből, és a kormánynak arra kell késztetniük őket, hogy hosszabb ideig dolgozzanak. „Amennyiben nem így tesznek, és visszatérnek saját devizájukhoz, úgy gondolom, óriási inflációval kell megküzdeniük, ami elértékteleníti jövedelmüket” – nyilatkozta.

Görögországban, ahol 81,3 év a várható átlagos élettartam, az emberek átlagosan 59,6 évesen mennek nyugdíjba, ami az egyik legalacsonyabb egész Európában.