Ha Görögország távozik, a többi eurótagállamot is leminősíthetik

2012.06.10. 18:51
Ha Görögország távozik az euróövezetből, akkor mindegyik eurótagállam adósosztályzata felülvizsgálatra szorulna, köztük a legmagasabb besorolásúaké is – közölte hétvégi helyzetértékelésében a Moody's Investors Service, amely szerint görög távozás esetén az euróövezet teljes felbomlását sem lehetne többé elképzelhetetlennek tekinteni.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban ismertetett átfogó elemzésében közölte, hogy a görögországi fejlemények az adóskockázat fundamentális átértékeléséhez vezethetnek az európeriféria egészében, sőt azon túl is.

A Moody's szerint ha Görögország távozni kényszerül a valutaunióból, az az euró további létére jelentene veszélyt, és ebben az esetben a cégnek felülvizsgálat alá kellene vennie az összes euróövezeti szuverén adós, köztük a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal ellátott tagországok besorolásait is.

A hitelminősítő ezzel kimondatlan, de egyértelmű utalást tett arra, hogy Görögország euróövezeti tagságának megszűnése veszélybe sodorná a legnagyobb eurógazdaság, a valutaunión belül jelenleg biztos befektetői menedéknek tekintett Németország "Aaa" szuverén adósosztályzatát is.

A legnagyobb EU- és eurógazdaságok közül már csak Nagy-Britanniának és Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél – Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings – elit "AAA/Aaa" szuverén adósbesorolása.

Ha Görögország távozni kényszerül a valutaunióból, azzal bebizonyosodna az is, hogy a válság egzisztenciális jellegű az euró szempontjából. Az euróövezet ugyanis egy ilyen fejlemény után felosztható struktúraként tűnne fel, és – hacsak az euróövezeti hatóságok nem tesznek gyors, határozott intézkedéseket – a megmaradt eurótagállamokra nehezedő nyomás megállíthatatlanul és potenciálisan meglehetősen gyorsan erősödne.

Ebben az esetben az euró szétesésének valószínűsége – jóllehet még mindig  változatlanul alacsony – már nem tűnne elhanyagolhatónak – áll a Moody's londoni elemzésében.

Nemrég a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő közölte, hogy a teljesen kiszámíthatatlanná vált görögországi helyzetben jelentős esélye van annak, ha az új kormány elveti a külső segélyprogram feltételeit, az Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséhez vezethet.

Ha a görögök tényleg kiválnak az euróövezetből, a Fitch szerint azoknak az euróövezeti országoknak a besorolásait fenyegetné a leminősítés kockázata, amelyekre a cég már most negatív kilátást tart érvényben. A hitelminősítő jelenleg Ciprus, Franciaország, Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Belgium államadós-osztályzatait tartja nyilván negatív kilátással az euróövezeten belül.

A leminősítések valószínűségét és mértékét jórészt az határozná meg, hogy Európa Görögország távozása után milyen gazdaságpolitikai válaszlépéseket tenne, és mennyire lenne sikeres a megreformált valutaunió hiteles képének felvázolásában.