Visszamegy az EU-pénz oda, ahonnan jött

2012.06.11. 07:22

A szegényebb országok felzárkózását célzó EU-források legalább harminc százaléka a fejlettebb tagállamokhoz vándorolt vissza, írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A lap írása szerint ördögi körbe kerültek a felzárkózási alapokból leginkább részesülő, az uniós átlagnál szerényebb jövedelmű tagállamok. A 2004-2006-os és a 2007-2013-as fejlesztési tervekből ma már látszik, hogy a legtöbb ország kifejezetten rossz hatékonysággal, és hosszú távon kevés eredményt hozó programokra költötte el a felzárkózási pénzeket.

A lapnak nyilatkozó Kengyel Ákos, a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) tanára elmondta: amíg az első, 2004-ben induló periódusban a GDP 1,2 százalékának megfelelő támogatást kapott Magyarország, addig a 2007-2013 közötti időszakban a GDP 3,52 százalékának megfelelő, 8 ezer milliárd forint támogatás lenne lehívható.

A hiányos előkészítés miatt azonban ennek az összegnek maximum 90 százalékát sikerül majd lehívni, de ehhez is nagyon komoly gyorsítás szükséges, hiszen a jelenleg  a rendelkezésre álló keret egyharmadát fizették ki, és ugyancsak egyharmad mögött állnak már megkötött szerződések – mondta a BCE tanára.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztetett arra, amiről most az egyetemi szakértő beszél, miszerint rossz hatékonysággal és lassan hívjuk le az uniós támogatásokat. Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke május közepén sürgette legutóbb a kedvezményezettek aktivitását sürgeti, mondván: már a 700 milliárd forintot is meghaladja a projektek késlekedése.