Bóvliba kerülhet India is

2012.06.12. 11:40
India lehet az első a világgazdaságot pörgető úgynevezett BRIC-országok közül, amelyik elveszíti befektetésre ajánlott státuszát – figyelmeztet a Standard and Poors. A hitelminősítő a gyengülő gazdasági teljesítménnyel és a politikai bizonytalansággal indokolta a bejelentést. A kormányzati reformokat gyakorlatilag megbénította az ellenzék és a széleskörű társadalmi ellenállás. A rúpia és a tőzsde gyengült a hírre.

A Standard and Poors figyelmeztette Indiát, hogy elveszítheti a befektetésre ajánlott minősítését, azaz a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába kerülhet. Ezzel a hatalmas ázsiai gazdaság lenne az első az úgynevezett BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) közül, amelyik ilyen helyzetbe kerül.

Az S&P szerint elsősorban a beruházási környezetet kell javítani, illetve enyhíteni kell a politikai feszültséget, ami miatt az indiai kormány jelenleg törvényhozói bénultságban szenved. A hitelminősítői kommentár gyakorlatilag megismétli azokat a kifogásokat, amelyeket a cég akkor tett közzé, amikor áprilisban negatívra rontotta az ország hitelbesorolását, BBB mínuszra rontva azt – idézi a MarketWatch írását a Privátbankár.

Észhez térítenék őket

A hitelminősítő témával foglalkozó vezető elemzője szerint előfordulhat, hogy India lehet a BRIC-tagok első „bukott angyala”, ugyanis a politikai hatalom gyengülő ereje veszélyezteti a hosszútávú reformok bevezetését és félő, hogy a kormány az eddigi gazdaságliberalizálási intézkedéseiből is visszavesz, miközben a világgazdaság romló kilátásai miatt éppen az indiai gazdaság nyitottságára lenne szükség.

Fotó: Mail Today

Az elemzők szerint a hitelminősítői figyelmeztetés jó esetben magához téríti a kormányt. Az S&P bejelentése előtt az indiai pénzügyminiszter egyébként közölte, hogy újabb lépéseket tesznek az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiányának leszorítására. „Az indiai gazdaság egyébként is viszonylag stabilnak mutatkozott a legutóbbi femérés óta” – mondta Madan Sabnavis, a CARE RAtings vezető közgazdásza.

 

Az indiai állampapírok jelenlegi BBB mínusz besorolása egy fokozattal van a bóvli kategória fölött. Amennyiben a hitelminősítő tovább rontja a besorolást, akkor elapadhatnak a beruházási források, amik nélkül az indiai cégek csak nagyon nehezen tudnák megvetni a lábukat a tengerentúlon.

A másik három BRIC-ország mindegyike stabilan a befektetésre ajánlott kategóriában van. Mostani kommentárjában a Standard and Poors egyértelművé tette, hogy nem rontja tovább az indiai besorolást abban az esetben, ha a kormány határozott lépéseket tesz a problémák elhárítására. A hitelminősítő nyilvánvalóan a politikai bénultság végét szeretné látni.

Problémás a benzin és a műtrágya

Az indiai GDP kilenc éves mélypontra, 5,3 százalékra esett az első negyedévben, elsősorban azért, mert az infláció ellen bevezetett szigorú monetáris politika nagy sebet ütött az indiai cégek teljesítményén. A költségvetési hiány a GDP 5,75 százalékára emelkedett az ottani pénzügy év végére, azaz március utolsó napjára. Ez sokkal magasabb, mint a kormányzat által elvárt 4,6 százalék, ugyanis a kormányzat nagymértékben támogatta az üzemanyag és műtrágya árának leszorítását.

Fotó: Bloomberg

Az idei hiánycél a GDP 5,1 százaléka, de az S&P szerint a célt veszélyezteti a politikai ellenzék és a széles körű társadalmi ellenállás, amelyik megakadályozza az üzemanyag és a műtrágyák árának emelését, valamint az olyan reformlépéseket, mint a nyugdíjrendszer átalakítása és a külföldi beruházások nagyobb térnyerése.