Három hónap sincs megmenteni az eurót

2012.06.12. 07:41

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint rendkívül sürgős lépésekre van szükség az euró megmentése érdekében. A CNN amerikai hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfői exkluzív interjújában Christine Lagarde úgy vélekedett, hogy mindennek három hónapnál rövidebb idő alatt kell bekövetkeznie.

Lagarde a CNN műsorvezetőjének, Christiane Amanpournak a kérdésére válaszolva Soros György korábbi kijelentését kommentálta, amely szerint Európának három hónapja van az euró megmentésére. Az IMF vezetője elismerően szólt Sorosról, ugyanakkor úgy vélte, hogy bizonyos dolgoknak már rövid idő alatt meg kell történniük. "Jóval rövidebb idő alatt, mint három hónap" - tette hozzá.

A vezérigazgató megismételte azt a korábbi álláspontját, amely szerint Görögországban elengedhetetlen az adófizetési fegyelem a gazdaság megerősítése érdekében. Egy korábbi interjúban Lagarde már élesen bírálta Athént, felróva az adóbeszedés problémáját. Most elnézést kért azért, hogy a korábbi nyilatkozat meglehetősen gyújtó hangú volt, és sértettséget válthatott ki, ugyanakkor megerősítette: az adók befizetése nélkülözhetetlen eszköz minden ország gazdasági stabilitásának helyreállításához, legyen szó akár Görögországról, akár bármely más államról. Az IMF vezérigazgatója nem volt hajlandó jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatosan, vajon Görögország kilép-e az euróövezetből. Annak a nézetnek adott hangot, hogy ez politikai elhatározás kérdése.

A szigorú takarékosság vagy növekedés dilemmájával kapcsolatban Christine Lagarde utalt arra, hogy a jövőben egyes országok esetében enyhíthetik a kemény megtakarítási feltételeket. A költségvetési deficit fokozatos, ugyanakkor állandó csökkentését viszont nélkülözhetetlennek nevezte.