Megmenekült a világ legrégebbi bankja

2012.06.27. 08:09

Talpon maradhat a világ legrégebbi bankja, miután az olasz kormány összesen 3,9 milliárd eurós tőkeinjekcióhoz juttatja. A Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. (MPS) Tier 1 tőkemegfelelési mutatója így a június 30-i határidőig az Európai Bankhatóság (EBA) által elvárt 9 százalékra emelkedhet - írja a Napi Gazdaság.

Ennek eléréséhez a harmadik legnagyobb olasz lakossági banknak 1,3-1,7 milliárd euró friss tőkére van szüksége a bankszektor felügyeletét is ellátó olasz jegybank becslése szerint, de lejáró adósságai megújításához is forrást kellett szereznie. Az egész manővert úgynevezett Tremonti-kötvények segítségével hajtják végre; 2009-ben a Berlusconi-kormány pénzügyminisztere, Giulio Tremonti rendeleti úton tette lehetővé, hogy a bajban levő hitelintézetek olyan kötvényeket bocsássanak ki, melyeket aztán az állam vásárol fel megmentésük céljából. Az MPS-nek most 1,9 milliárd eurónyi ilyen papírt kell megújítania.

Az 1472-es alapítása óta működő sienai pénzintézetet főleg az rendítette meg, hogy 2007-ben a Santandertől megvásárolta a rivális Antonvenetát - 9 milliárd eurót fizetett érte, háromszor annyit, mint amennyire a spanyol tulajdonos néhány hónappal korábban értékelte a bankot. (A gyanút keltő ügyletbe belebukott a bank korábbi vezetése és eljárás indult ellenük.) Az MPS 54,5 millió euró profittal zárta idei első negyedévét, ami 61 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - ez idő alatt ugyanis 58 százalékkal, 434 millió euróra kellett növelni a rossz kölcsönökre képzett céltartalékot.