Tucatnyi bank manipulált kamatot

2012.07.10. 13:58 Módosítva: 2012.07.10. 13:59

Legalább egy tucat nagy bank lehet érintett világszerte a kamatmanipulációban egy magas rangú brit tisztviselő szerint. „Világszerte 10-14-re tehető azoknak a nagy bankoknak a száma, amelyek részt vettek a kamatok manipulálásában” – mondta a Handelsblatt keddi számában a brit pénzügyminisztérium piacszabályozásért felelős államtitkára. Mark Hoban szerint a brit Barclays banknál kipattant ügyben más uniós országok pénzintézetei mellett amerikai és japán bankok is érintettek lehetnek.

Az egyik legnagyobb brit lakossági és befektetési bankcsoport, a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt éveken át manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort. A Barclays részvényárfolyama összeomlott június 28-án, miután előző nap a brit pénzügyi felügyelet (FSA) és a Barclays már előző nap bejelentette, hogy a banknak 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot kell fizetnie.

George Osborne brit pénzügyminiszter az ügy kapcsán többek között arról beszélt, hogy a Barclays egész vállalatvezetésének „súlyos kérdésekre kell válaszolnia”, és hogy a FSA vizsgálata „sokkoló vádirat” a bankoknál a pénzügyi válság kirobbanása előtt eluralkodott magatartási kultúráról. Ekkor ugyanis már tudni lehetett, hogy a botrány más bankokat is elérhet.

Azóta a Barclays mellett már más óriásbankok is vizsgálat alatt állnak, köztük például a Royal Bank of Scotland és az HSBC. A német bankfelügyelet is vizsgálódik, hogy történt-e kamatmanipuláció németországi pénzintézeteknél. A korábbi hírek szerint vizsgálták a Citigroupot is, míg hétfőn annak ment híre, hogy maga a brit jegybank is érintett lehet: a Bank of England ugyanis szinte napi kapcsolatban állt a Barclays munkatársaival 2008 októberében, abban az időszakban, amikor a bankcsoport a pénzügyi világválság csúcspontján megpróbálta manipulálni a Libor bankközi kamatlábat. Mindez a bankcsoport frissen feltárt e-mailezéseiből derült ki – adta hírül a BBC.

A Libor és az Euribor a globális nagybani likviditáspiac két legfontosabb irányadó kamatlába. Ha manipulálják, az közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti több ezer milliárd dollár értékű pénzügyi tranzakciók értékét, közvetve pedig a lakossági jelzálogkamatokat és a hitelkártya-használati díjakat is.