Mexikói drogbárók mosták a pénzüket a brit nagybankban

2012.07.17. 07:55

Az amerikai szenátus illetékes bizottsága elmarasztalta HSBC brit nagybankot amiatt, hogy hiányos volt az ellenőrzési rendszere, és ezt kihasználva mexikói kábítószerkartellek pénzügyi műveletekkel hét éven át több milliárd dollárt mostak tisztára az Egyesült Államokban.

Az amerikai bankfelügyelet tudott a legnagyobb európai bank amerikai leányvállalatánál meglévő hiányosságokról, mégsem tett semmit - állapította meg a szenátus helyi idő szerint hétfőn közzétett, 330 oldalas jelentésében. A dokumentum szerint a HSBC azzal is nemzetbiztonsági veszélyt jelentett, hogy banki szolgáltatásokat nyújtott olyan szaúdi és bangladesi bankoknak, amelyek a gyanú szerint terrorista csoportokat finanszíroztak.

A HSBC a világ több mint 80 országában van jelen, nettó eredménye 2011-ben 16,8 milliárd dollár volt. A bank elismerte, hogy az ellenőrzés "szigorúbb és hatékonyabb lehetett volna, és ilyennek kellett volna lennie". Emlékeztetett, hogy személycserék voltak a vezetőségben, és más változtatásokat is végrehajtottak, hogy megfeleljenek a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos előírásoknak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nyomoznak a HSBC-ben végrehajtott egyes pénzügyi műveletek ügyében, de a tárca nem kommentálta a The Wall Street Journal című napilap hétfői értesülését, amely szerint peren kívüli egyezségről tárgyalnak. A HSBC jelezte, illetékesei elmennek az ügyben tartandó keddi szenátusi meghallgatásra.