Túl drága az atomenergia

2012.07.30. 13:13

A nukleáris energia annyira költségessé vált a többi energiaforráshoz képest, hogy „nagyon nehéz” megindokolni miért van rá egyáltalán szükség a General Electric vezérigazgatója szerint. Jeff Immelt az angol Financial Timesnak adott interjút, amiben az atomenergia alternatíváit dicsérte.

„Igazából a gázról és a szélről szól a mai világ. Hogyha azokkal az emberekkel beszélek, akik olajcégeket vezetnek azt mondják nézzem meg hogyan találnak folyton egyre több gázt. Nagyon nehéz igazolni a nukleáris energia létjogosultságát. A gáz olyan olcsó, hogy egy ponton túl győz a közgazdaságtan. Szerintem a gáz a szél- és a napenergia kombinációja lesz az amerre el fog mozdulni a világ legtöbb országa.” – mondta Immelt a lapnak.

A GE vezérigazgatójának álláspontja szerint alapvetően átrajzolta az energiapiacokat az USA-ban fellelt új gázlelőhelyek, amik már kiaknázhatóvá váltak, a fukusimai atomkatasztrófa, ami elriasztotta az embereket, illetve egyes megújuló energiaforrások költséghatékonyabbá válása.

Amerikában a gáz ára évtizedes mélyponton van, a napkollektorok ára pedig a negyedére esett az elmúlt három évben ami sokkal versenyképesebbé tette őket. Immelt a meglévő EU-s szabályozást is hasznosnak talált a széndioxid-kvótákkal kapcsolatban. Szerinte az elvárások tényleg erősítik az innovációt, főleg ha előre lehet tudni, hogy milyen kihívásokat kell megoldani.

A GE 2011-ben 142 milliárd dolláros árbevételt ért el és 13 milliárd dollár profitja volt. Immelt szerint nekik nem kell tartaniuk a változástól, mert mindenfajta energiaforrással foglalkoznak a szélenergiától kezdve a nukleáris energiáig, de még olaj után is kutatnak.