Monti az EU felbomlása miatt aggódik

2012.08.06. 09:56

„Európa pszichológiai felbomlásának” veszélyére figyelmeztette a német Spiegel hetilap olvasóit a lapnak adott interjújában Mario Monti olasz miniszterelnök. Monti szerint egyre élesebb ellentétek vannak a gazdagabb országok illetve a válság által jobban érintett államok között.

Az olasz miniszterelnök Görögországot hozta fel példaként, ahol a kormánytól a költségvetési kiadások lefaragását, adóemelést és a munkaerőpiac reformját követelték. Itt a lakosság egyöntetűen elutasította ezeket a változásokat. „Egy frontvonal van ezen a téren észak és dél között. Kölcsönösek az előítéletek. Ez nagyon rémisztő és harcolnunk kell ellene” – mondta Monti.

Mario Monti szerint az eurózóna felbomlása „lerombolná az Európa-projekt alapjait”. Görögországban Németország kancellárját Angela Merkelt, akit az IMF és az EU által szorgalmazott megszorítások fő képviselőjének tartanak, többször is Hitlerként ábrázolták a médiában.

Az AP hírügynökség szerint ezen a héten egy olasz lap olyan címlappal fog megjelenni, ahol a Merkel által vezetett Európát a „Negyedik Birodalomként” mutatják be. Monti szerint éppen az országok vezetőinek (azaz sajátmagának is) lenne a feladata, hogy elmagyarázzák a polgároknak Európa valós helyzetét és elutasítsák az előítéleteket.

A Monti vezette Olaszország az eurózóna legnagyobb adósa és fokozottan nagy problémát jelentene az országnak a piaci bizalom elvesztése. A pénzügyi befektetők most még inkább Spanyolországra figyelnek, de ez bármikor megváltozhat. Ignazio Visco az olasz jegybank elnöke szerint hazájának még nincsen szüksége pénzügyi mentőcsomagra és ha jól is végzik a munkájukat, akkor nem is lesz.

A 10 éves lejáratú olasz államkötvények hozama péntek délután 6,01 százalékon állt, az azonos lejáratú német papíroké csak 1,42 százalékon. Ezzel kapcsolatban Monti azt mondta, hogy most gyakorlatilag Olaszország pénzt nyújt Németországnak. "A magas hozamok amiket Olaszország fizet finanszírozzák az alacsony hozamokat, amiket Németország fizet. Az (olasz) kockázat nélkül a német államkötvények hozama valamivel magasabb lenne."