Indulhat a pénzpumpa az USA-ban

2012.08.31. 17:33 Módosítva: 2012.08.31. 17:34

Az agresszív jegybanki beavatkozás (QE) költségei kezelhetõk, arról nem beszélve, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy mindez kedvezõ hatással van a gazdaságra - nyilatkozta Ben Bernanke, a Jackson Hole-i konferencia megnyitóján. Bernanke beszéde alapján egyértelmű: a Fed nem elégedett a gazdaság helyzetével, és kész további lépéseket tenni, ha azok szükségessé válnak - írja tudósításában a portfolio.hu. A bejelentést egy rövid ideig tartó csalódási fázis után végül egyértelműen pozitívan fogadták a piacok, hiszen a jelek szerint nincs komolyabb akadálya az újabb amerikai jegybanki élénkítési programnak.

Bernanke szerint QE nélkül valószínűleg lassabban növekedett volna az amerikai gazdaság. A második negyedéves felülvizsgált GDP adatok egyébként ezen a héten láttak napvilágot. Az első negyedéves 1,5 százalék után 1,7 százalékkal növekedett a gazdaság, a munkaerőpiaci problémák azonban nem enyhültek.

A Fed a válság kirobbanása óta kétszer hirdetett meg quantitave easinget (QE). A másodikat 2010 őszén, de arra már korábban, a 2010-es Jackson Hole-i beszédében utalt Bernanke – ezért is várták ennyire a piacok a mai beszédet. Bernanke szerint a korábbi tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, a jegybanki eszközvásárlások kedvező hatással voltak a gazdaságra: a növekedés élénkült, az infláció viszont nem gyorsult – pedig sokan ettől tartottak.

Egyértelmű, hogy a QE több hasznot hozott, mint amennyibe került – hangsúlyozta Bernanke, amivel valószínűleg csak a jegybankárok egy része ért egyet. Ez derült ki egyébként a legutóbbi kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyvéből is, amely múlt héten látott napvilágot.

A beszéd alapján egyértelmű: Bernanke szerint szükség van a quantitave esaingre. A kérdés már csak az, hogy mikor döntenek úgy a jegybankárok, hogy beindítják a pénznyomdát. A következő lehetséges időpont jövő csütörtök, de lehet, hogy ez még túl korai, hiszen az augusztusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi számok egy nappal később, pénteken jelennek.

Ezt követően idén még kétszer üléseznek a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai: október 22-23-án, és december 11-12-én. Utóbbi talán azért fontosabb, mert a jövő heti ülést követően legközelebb akkor látnak napvilágot a Fed friss gazdasági prognózisai.