Internetháború az örmény-magyar botrány miatt

2012.09.02. 07:37 Módosítva: 2012.09.02. 07:38

Internetháború bontakozott ki örmény és azeri számítógépes kalózok között, miután az azeri államfő kegyelemben részesítette azt a katonatisztet, akit a magyar hatóságok adtak át országának, hogy ott töltse le egy örmény tiszt meggyilkolása miatt reá kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést.

Az Armenpress hírügynökség szerint szombat késő délután az azeri elnöki hivatal és számos más azeri honlap nem működött az örmény számítógépes kalózok támadásai miatt. Vasárnapra virradóra is elérhetetlen volt több azeri hírportál, és nem lehetett megnyitni a bakui elnöki hivatal honlapját sem.

Szamvel Martiroszján információbiztonsági szakértő szerint örmény-azeri "összetűzés" zajlik a kibertérben, s nemcsak örmény hackerek támadják az azeri honlapokat, hanem örmény internetes oldalak is szenvedő alanyai az azeri támadásoknak. A szakértő szerint azonban az úgynevezett szolgáltatás-megtagadásos (DDoS) örmény kalóztámadások sokkal tömegesebbek, és számos azeri honlapot blokkolnak. Ez az elmúlt év legnagyobb kiberösszetűzése az azeri és az örmény hackerek között - mondta a szakértő.

Szombaton az armenpress örmény hírügynökség arról számolt be, hogy örmény hekkerek támadták meg az azerbajdzsáni államfő honlapját, és felrakták rá az örmény katona fényképét. Samvel Martiroszjan információbiztonsági szakértő szerint a hekkerek nem léptek be az oldal belső adatbázisába, csak a felirattal ellátott fényképet csatolták az oldalhoz.