Megmenti az EKB az eurózónát

2012.09.06. 16:06

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke megerősítette a sajtóhíreket, hogy az EKB nagyarányú kötvényvásárlással tervez segíteni az eurózóna eladósodott országain. Draghi a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy direkt monetáris beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy az eladósodott országok finanszírozásán könnyítsenek.

A kötvényvásárlás az Európai Stabilitási Mechanizmuson (ESM) és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközön (EFSF) keresztül zajlik majd. Az intézmények felvásárolják az eladósodott, magas kamatot fizető országok tartozásait, hogy ezzel lejjebb szorítsák a finanszírozásuk költségeit.

Az EKB egy és három év közötti lejáratú államkötvényeket vásárol majd, bármekkora értékben, hiszen nem szabtak határt a felvásárlás költségeire. Draghi szerint az intézmény szigorúan a felhatalmazásának keretein belül marad a felvásárlásokkal. AZ EKB szakértői szerint az eurózóna gazdasága 0,4 százalékkal csökken idén, de jövőre, ha enyhén is, visszatérhet a növekedés.

Szerdán a Bloomberg írt arról, hogy az EKB terve, hogy mennyiségi korlátok nélkül vásárolja fel a kötvényeket, majd ezeket sterilizálják, hogy a felvásárlásnak ne legyen inflációnövelő hatása.

A hírre az euró elkezdett erősödni. Az EKB szóvivője akkor azt mondta hogy félrevezető és fölösleges olyan döntésekről tájékoztatni, amik még nem születtek meg. Draghi a héten már beszélt az Európai Parlament előtt arról, hogy az EKB-nek be kell avatkoznia az euróválságba és el kell kezdenie adósságot vásárolni. Az EKB szakértői szerdán ülnek le tárgyalni. Ha megszületik a döntés, akkor Draghi holnapi sajtótájékoztatóján be is jelenthetik azt.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0,75 százalékos irányadó euróövezeti kamatszinten csütörtökön. Az EKB kormányzótanácsa július 5-én tartott ülésén szállította le 25 bázisponttal 0,75 százalékra az irányadó kamatot.