Péter
5 °C
17 °C

Moody's: Amerika leminősítésre számíthat

2012.09.11. 18:12

Az Egyesült Államok elveszítheti lehetséges legjobb, „Aaa” szuverén adósbesorolását, ha jövőre nem születik olyan politikai megállapodás, amely stabilizálja az államadósság-dinamikát – közölte kedden Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Moody's Investors Service.

A piacon komoly feltűnést keltő – ugyanakkor csak mérsékelt árfolyammozgásokat eredményező – figyelmeztetésében a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja bejelentette, hogy egyelőre fenntartja az amerikai államadósság jelenlegi „Aaa” besorolását, amelyre leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Moody's a tízoldalas elemzésben ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy legkésőbb jövőre dönt az amerikai adósosztályzat sorsáról. A cég szerint igen valószínűtlen, hogy a mostani helyzet – vagyis a negatív kilátású „Aaa” besorolás – 2014-ben is fennmarad.

A hitelminősítő közölte: ha a kongresszusi költségvetési tárgyalások a GDP-arányos szövetségi adósságráta stabilizálását, majd csökkenő pályára állítását eredményező gazdaságpolitikához vezetnek, akkor a cég valószínűleg megerősíti az „Aaa” osztályzatot, és a kilátást visszajavítja stabilra. Ellenkező esetben a Moody's várhatóan egy fokozattal „Aa1”-re rontja az amerikai besorolást.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!