Az IMF-nek elege van az adathamisításból

Index/Napi Online
2012.09.20. 08:15

Figyelmeztette Argentínát a Nemzetközi Valutaalap (IMF), miután igazgatótanácsa hétfői ülésén úgy találta, hogy Buenos Aires nem teljesíti az IMF minőségi elvárásait a GDP-adatokra és az inflációra vonatkozóan. Az IMF és Argentína kapcsolata elég feszült − emlékeztetett a Reuters −, a kormány és a lakosság egy része ugyanis a Valutaalapot tette felelőssé azért a pénzügyi krízisért, amely végül a 95 milliárd dolláros államcsődhöz vezetett 2001-ben.

A G20-csoportba, vagyis a világ gazdasági főszereplői közé tartozó ország 2006 óta − amióta visszafizette összes IMF-hitelét − nem is járul hozzá ahhoz, hogy a nemzetközi szervezet elvégezze nála a minden tagot érintő éves felülvizsgálatot.

Az argentin hatóságokat 2007 óta vádolják azzal elemzők és nemzetközi szervezetek, hogy a valóságosnál alacsonyabb inflációs adatokat tesznek közzé, részben politikai okokból, részben azért, hogy így is csökkentsék a hivatalos inflációhoz kötött kötvények utáni törlesztést (ezek értéke összesen 38 milliárd dollár körül van). A helyi statisztikai hivatal 10 százalék körüli inflációról számolt be, független elemzők szerint viszont 20−25 százalék között lehet a pénzromlás valós mértéke. Híres példa, hogy Argentínában az inflációba sokáig nem számolták bele a túl sokat dráguló termékeket és szolgáltatásokat, mivel azokat "úgyse veszik meg majd emiatt".

A kormány tagadja, hogy manipulálnák az adatokat, ugyanakkor együttműködött olyan bérmegállapodások elfogadásában, amelyeknél a privát inflációs becsléseket vették alapul.

Az IMF igazgatótanácsa decemberben vizsgálja meg újból a helyzetet és fontolóra veheti, hogy megrovásban részesítse Argentínát. A még sose használt eszköz bevetése azt jelenti, hogy az érintett ország szankciókra számíthat a szervezet részéről, felfüggeszthetik szavazati jogát, végső esetben ki is zárhatják onnan. A Valutaalap szigora azonban inkább csak az ország hitelességét rongálhatja - figyelmeztetett a Bloomberg szerint a Nomura elemzője - , hiszen Argentína már visszafizette az összes hitelét, így nincs túl sok veszteni valója.