11 ezer embert elküld a Sharp

2012.09.25. 08:33
A Sharp csökkenti alkalmazottai bérét, külföldi üzemeket értékesít, megválik egy leányvállalatától, csökkenti a Toshiba Corp. vállalatban lévő részesedését és a pénzügyi év végéig integrálja négy japán belföldi értékesítési érdekeltségét.

A japán Sharp Corp. 10 966 dolgozót bocsát el Japánban és külföldön, valamint 231,1 milliárd jen bevételre számít eszközértékesítések után, számolt be a japán Kyodo hírügynökség a birtokába jutott átszervezési terv alapján.

A konszern átszervezi folyadékkristályos monitor gyártó üzletágát, megerősíti a kis- és középméretű LCD monitor gyártást és leépíti napelem gyártó üzletágát. A terv végrehajtására a Sharp vezetői válságtestületet alakítanak Takashi Okuda elnök irányítása alatt. Az oszakai szórakoztató elektronikai konszern a jövő áprilisban kezdődő pénzügyi évet már 14,6 milliárd jen nyereséggel tervezi zárni.

A Sharp az idén márciusban zárt 2011-es pénzügyi évet rekord nagyságú, 376 milliárd jen veszteséggel zárta, elsősorban a tévékészülékekben használt nagyméretű LCD képernyők csökkenő kereslete miatt. Belföldön a Sharp önkéntes nyugdíjazással bocsát el 3.100 dolgozót. A többi alkalmazottat az eladásra szánt mexikói, kínai és malajziai üzemeiből bocsátja el. A folyó 2012-es pénzügyi évben a Sharp személyzeti költségeit 50 milliárd jennel csökkenti.

A 2013-as pénzügyi év végére, 2014 márciusára a Sharp dolgozóinak 19 százalékát tervezi elbocsátani. Az idén a márciusi adatok szerint a Sharp 97 170 főt foglalkoztatott. A konszern egyetlen vállalatba konszolidálja háztartási és irodai berendezés, valamint napelem gyártó üzletágait. Az átszervezési terv végrehajtásához a Sharp legnagyobb hitelezői, a Mizuho Corporate Bank és a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ 360 milliárd jen hitelkeretet biztosítanak.

A Sharp Electronics (Europe) GmbH (SEEG), azaz a német értékesítési központ 1968-as megalapítása óta a Sharp folyamatosan növelte üzleti tevékenységét Európában. Az elmúlt harmincnégy évben 14 európai egységet hoztak létre: 1 laboratóriumot, 4 gyártóüzemet, 8 kereskedelmi leányvállalatot és 1 pénzügyi vállalatot.