Argentína dacoskodik az IMF-fel

2012.09.26. 08:16
Cristina Fernández argentin elnök indulatosan visszautasította kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra vonatkozó kritikáját, hogy kormánya megbízhatatlan adatokat szolgáltat az ország gazdaságáról, visszautasította az IMF fenyegetését, miszerint Argentína szankciókra számíthat, és a globális hitelintézetet hibáztatta a világgazdasági válságért.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója előző nap közölte: utoljára figyelmezteti az argentin kormányt, hogy december 17-ig közölje a valódi inflációs és növekedési adatokat, különben szankciókra számíthat.

Az argentin statisztikai hivatal szerint az elmúlt 29 hónapban havi egy százaléknál kisebb volt a pénzromlás, a fogyasztók szerint viszont ennek legalább a kétszerese , éves szinten akár 25 százalék feletti is lehet.

Ők nem focicsapat

"Ez az utolsó sárga lap nekik. Remélem, el tudjuk kerülni, hogy piros lapot kelljen bemutatni, de ha nem igazodnak a szabályokhoz, nem a valódi adatokat közlik, akkor (azt kell mondanom, hogy) minden játékos egyenlő, nem számít, milyen jól futballoznak" - jelentette ki Lagarde.

Fernández az ENSZ Közgyűlése ülésszakán felszólalva kigúnyolta a kormányának szóló figyelmeztetést: "hazám nem labdarúgóklub, hanem szuverén ország, amely önállóan hozza döntéseit, és nem hajlik meg semmilyen nyomás alatt, nem beszélve a fenyegetésekről. A 30-as évek óta nem volt ilyen súlyos gazdasági és politikai világválság" - szögezte le, hozzátéve: nem tűr el kritikát egy olyan szervezettől, amely "bűnrészes volt Argentína egy évtizeddel ezelőtti gazdasági összeomlásában, és szerepe volt az Európát és az Egyesült Államokat jelenleg sújtó bajok kialakulásában is".

Méltóság, nemzeti büszkeség

A populista politikus váltig hangoztatja, hogy Argentína kilábalása a bő tíz évvel ezelőtti államcsődből csak azért volt lehetséges, mert az ország vezetői "ellenálltak a külföldi nyomásnak", és "a nép érdekét nézték".

"A gazdag országok nem partnereket vagy barátokat akarnak, csak beosztottakat és alárendelteket. Mi nem leszünk senkinek a beosztottja vagy alárendeltje. Szabad ország vagyunk, méltósággal és nemzeti büszkeséggel" - jelentette ki Fernández a minap egy autópálya-szakasz átadásán.

"Többé nem a vállalatok mondják meg az argentin elnököknek, hogy mit tegyenek, hanem meg kell hajolniuk egy olyan kormány akarata előtt, amelynek a nép szükséglete az első" - mondta. Argentína szabadabb mint valaha a nemzetközi adósságszolgálati kötelezettségektől - jegyezte meg.

Hírek szerint az amerikai kormánynak is elfogyott a türelme, és megvonta Argentínától a kereskedelmi kedvezményeket, miután Buenos Aires nem fizeti ki amerikai cégek jogerősen megítélt követeléseit. Cristina Fernández elutasította a Világbank közvetítőit, keménykedett a hitelezőket tömörítő Párizsi Klub tagjaival, és nem törődik az Európai Unió szankciós fenyegetéseivel, amelyeket azért kapott, mert kisajátította a Repsol spanyol olajcég helyi leányvállalatának többségi, 10,5 milliárd dollár értékű tulajdonrészét. Elemzők szerint a kormány e lépése miatt nem lesz olyan nagy külföldi vállalat, amely beruházna az argentin kőolaj- és földgáztartalékok kiaknázásába.

"Azért büntetnek bennünket, mert rossz példát mutatunk; mi vagyunk a példa rá, hogy lehetséges külső gyám nélkül is országot építeni" - hangoztatta az argentin elnök.Tény, hogy Fernández szeret mindenbe belenyúlni, és egy szűk körrel megvitatva döntéseket hozni: ellenőrzi a kongresszust, a bíróságokat, elnémította a számvevőszéket. A kormány számára kínos adatokat elhallgatják: 2008 óta nem közöltek például bűnügyi statisztikákat Argentínában.

Argentína az egyetlen olyan IMF-tag gazdasági nagyhatalom a világon, amelytől a washingtoni szervezet nem veszi komolyan a gazdasági adatszolgáltatást.