Európa kapja össze magát!

2012.10.11. 13:58 Módosítva: 2012.10.11. 13:58

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformjának teljes és mielőbbi végrehajtását, ezáltal a fejlődő államok szavazati arányának és a felzárkózó piacokra irányuló befektetések növelését sürgette a fejlődő államokat tömörítő G24-csoport csütörtökön Tokióban, az IMF és a Világbank közgyűlése alkalmával tartott pénzügyminiszteri ülésén.

Az IMF-beli szavazatarányoknak tükrözniük kell a felemelkedő és fejlődő országok valós gazdasági pozícióját, ezért 2013 januárjáig életbe kell léptetni a szervezet vezetésének 2010-ben elfogadott átalakítását - közölte Palaniappan Csidambaram indiai pénzügyminiszter, az ülés levezető elnöke.

Elmondta, hogy a szavazati arányok megváltoztatásához mindössze egy állam beleegyezése hiányzik, s mivel a kongói parlament a napokban támogatásáról biztosította a lépést, "nagyon közel van" annak elfogadása. Emellett azt hangoztatta, hogy az IMF-kvóták felülvizsgálatakor nagyobb súlyt kell adni a vásárlőerő-paritáson számolt GDP-nek.

A jelenlegi világgazdasági helyzettel kapcsolatban az indiai pénzügyminiszter közölte: "Európának össze kell szednie magát. Az elmúlt hat hónapban nem javult az európai helyzet, sőt még rosszabb lett. Ez hatással van a fejlődő országokra is."

Ahhoz, hogy a fejlődő országok ki tudják használni növekedési potenciáljukat, több befektetésre van szükségük, elsősorban az infrastruktúra terén, ugyanakkor ezt nagyban gátolja a jelenlegi világgazdasági környezet, illetve a Világbank forrásainak csökkenése, mondta el Csidambaram, hozzátéve, hogy a Világbanknak új, innovatív finanszírozási megoldásokat kell biztosítania a fejlődő országok számára.

Újságírói kérdésre azt is közölte, egyelőre még korai megmondani, hogy milyen hatással lesznek a fejlődő gazdaságokra az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank, illetve a japán jegybank közelmúltbeli monetáris lazítóintézkedései, mivel azoknak pozitív is negatív következményei is vannak.

Egyfelől a megnövekedett likviditás megemelte a nyersanyagárakat és a nyersanyagokkal való spekuláció mértékét, ami különösen súlyosan érinti a szegényebb országokat. Ugyanakkor van remény arra, hogy "ezen likviditás egy része utat találjon a fejlődő országokba, elsősorban működőtőke-befektetések formájában", amire nagy szükség lenne - mondta az indiai pénzügyminiszter a G24 nevében.