IMF: Minden fejlett országban kiigazítás kell

2012.10.13. 13:28

Mindenki elismeri, hogy a hiteles és fenntartható középtávú költségvetési kiigazításokra minden fejlett országban szükség van, mondta Christine Lagarde az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén szombaton. Lagarde szerint azonban nincsenek mindenhol alkalmazható receptek, ezért a kiigazítás összetétele és ütemezése országonként eltérő kell legyen. "Lehet, hogy nem értünk egyet mindig mindenben, de azt hiszem, hogy abban mindenki egyetért, hogy csak közös erőfeszítéssel lehet eredményeket elérni" – mondta az IMF vezére.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble az adósságválság leküzdése kapcsán úgy fogalmazott: a gyors megoldások legfőbb akadálya, hogy olyan megoldásokat kell találni, melyeket az európai intézmények mellett a nemzeti kormányok is el tudnak fogadtatni a parlamentjeikkel.

Schaeuble szerint a tanácskozáson megerősödött az az álláspont, hogy különösen a fejlett országokban sokkal fontosabb a fenntartható fejlődés biztosítása, mint a rövidlátó manipuláció. "Abban is mindnyájan egyetértünk, hogy az adósságok közép távú csökkentése elengedhetetlen. Persze az adósságcsökkentés irányába tett első lépéseknél rugalmasabbnak lehet lenni – kivéve Görögország esetén –, de ezen az irányon akkor sem szabad változtatni, ha az előttünk álló út hosszú és nehéz."

Az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner a globális gazdasági kilátások kapcsán azt mondta, hogy bár a világgazdaság bővül és történtek pozítiv előrelépések a krízis csúcsa óta, még mindig komoly kihívásokat kell leküzdeni a globális gazdasági növekedés érdekében.

Geithner az európai bankunió irányába tett lépéseket is dicsérte, ez ugyanis szerinte keretet biztosít a válság leküzdéséhez. Megjegyezte, hogy továbbra is kérdéses, hogyan fog működni a közös bankfelügyelet a gyakorlatban.

Kína kapcsán azt mondta, hogy a gazdaság lassulásáért a gyengébb exportkereslet okolható, miközben a belső lakossági fogyasztás még mindig képtelen húzni a növekedést. Ezért a belső fogyasztás felpörgetése jó lenne Kínának és a globális gazdaságnak is – foglamazott.

Yi Gang, a kínai központi bank alelnöke szerint az ország gazdasága várhatóan a második félévben is növekedni fog, közép- illetve hosszú távon is fenntartható a mostani növekedési lendület.