Újrakezdené a Kodak

2012.10.14. 16:23

Több száz millió dollár tőke hitel vagy részvénytulajdon formájában történő bevonásáról folytat tárgyalásokat potenciális befektetőkkel a fotóvegyipar csődbe jutott úttörője, a Kodak - írja a Wall Street Journal vasárnapi száma.

A Kodaknak nemcsak az újrakezdéshez, de a csődeljárásból fennmaradt tartozások visszafizetéséhez is tőkére lenne szüksége. A több mint ezer szabadalom árveréséhez fűzött több száz millió dolláros bevételi remények nem valósultak meg. A Kodak az év elején került csődeljárás alá, miután mint a hagyományos fotóvegyipari technológia mértékadó, piacvezető vállalata képtelennek bizonyult átállni a digitális fotótechnológiára.  A Kodak a csődeljárásból nyomdaipari technológiai vállalatként kíván talpra állni.

A George Eastman - a tekercselt filmszalag feltalálója - által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company az elmúlt évszázad nagy részében uralkodott a világ fotófilm piacán, a csúcsponton, 1976-ban övé volt az amerikai piac 90 százaléka. A bajok az 1990-es évek vége óta sokasodnak, mióta a digitális fényképezés kiszorítja a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja.