Perre megy a Bosch és a Dyson

2012.10.29. 12:19

Bíróság elé citálja Sir James Dyson, a Dyson Ltd világhírű vezetője a rivális és ugyancsak hírneves német Bosch gépészeti és elektronikai céget. Dyson azt állítja: a cégéhez beépített emberrel a Bosch ellopta egy titkos találmányát, a digitális motorszerkezetet, hivatkozza a Desginweeket a Hg.hu.

A kémfilmekbe illő történet Dyson szerint úgy zajlott, hogy a Dyson Ltd Wiltshire-i kutató- és fejlesztőlaboratóriumának egyik dolgozója a digitális motorról szerzett információkat nem kisebb személyiségnek továbbította, mint a Bosch alelnökének, Wolfgang Hirschburgernek. A Bosch természetesen nem ismeri el az ügyet; közleményükben annyit szögeznek le: a Dyson egyik alkalmazottja korábban valóban szerződéses kapcsolatban állt a kertészeti termékeket gyártó Bosch Lawn and Garden Ltd-vel, de ennek semmi köze a Dyson által fejlesztett technológiához.

A Dyson DC31 kéziporszívó és a benne működő digitális motor robbantott ábrája
A Dyson DC31 kéziporszívó és a benne működő digitális motor robbantott ábrája
Fotó: Dyson

Mark Taylor, a Dyson kutatás-fejlesztési igazgatója azonban azt állítja: a Bosch alelnöke fizetést adott egy, a Dysonnál dolgozó mérnöknek, hogy hozzájusson a cég know-how-jához. „Több mint tözenöt évet és százmillió fontot fordítottuk azoknak a nagysebességű, kefe nélküli motroknak a kifejlesztésére, amelyek porszívóinkat és az Airblade kézszárítókat működtetik. Szellemi tulajdonunk azonnali visszaszolgáltatását követeljük” – idézte Taylort a DesignWeek. A Dyson igen kényes és büszke saját motorikai fejlesztéseire; a Dyson DC31 kéziporszívóhoz kifejlesztett digitális motor a maga kategóriájában a világ leggyorsabbja és leggazdaságosabbja, ötször gyorsabb, mint egy Forma1-es autómotor.

A 65 éves James Dyson Nagy-Britannia legismertebb feltalálói és mérnökei közé tartozik. Az 1993-ban alapított Dyson Ltd. többek között lapát nélküli asztali ventilátorokat, újgenerációs kézszárítókat, porszívókat és mosógépeket állít elő és forgalmaz a világ több mint 50 országában. A 2002-ben létrehozott James Dyson Foundation az alapítóról elnevezett díjakkal elsősorban fiatal, tehetséges mérnököket, designereket és feltalálókat ismer el.

A Bosch vezető szállítók közé tartozik a gépjármű- és ipari technológia, valamint a fogyasztási cikkek és az épület-technológia terén. Több mint  300 ezer alkalmazottal a vállalatcsoport a 2011-es üzleti évben 51,4 milliárd eurós árbevételt ért el.