Svájc gazdasága a vártnál jobban lassulhat

2012.11.11. 18:29

Svájc gazdasága a vártnál nagyobb mértékben lassulhat idén, a növekedés 1 százalékosnál kisebb lehet - idézte a Svájci Nemzeti Bank kormányzótanácsának tagját, Fritz Zurbrüggöt vasárnap a Dow Jones hírügynökség.

A svájci jegybank szeptemberben csökkentette idei előrejelzését 1 százalékos gazdasági növekedésre a korábban jósolt 1,5 százalékról. Tavaly 1,9 százalékkal bővült Svájc hazai összterméke. Zurbrügg hozzátette: a bank intézkedni fog, ha a gazdasági helyzet romlása ezt szükségessé teszi. A svájci jegybank december 13-án tartja következő pénzügypolitikai értekezletét.

Ha a svájci gazdaság teljesítőképessége romlik, annak egyik következménye az lehet, hogy fordított arányban nő a svájci frank felértékelődése elleni küzdelem terhe. A svájci jegybank devizatartaléka a világválság kezdete óta négyszeresére, majdnem 500 milliárd frankra nőtt, mert a bank frankeladással igyekszik akadályozni a nemzeti valuta drágulását. Ezzel alapvetően a svájci gazdaság exportérdekeit védi, ám ez segítség az adósságukat frankban jegyző kelet-európai devizaadósoknak is.

Svájc tavaly szeptember óta az euróra meghirdetett árfolyamgáttal is védi valutáját a drágulástól. Ennek következtében az euró aránya minden más devizáét messze meghaladta a svájci jegybank devizatartalékában: 48 százalékra nőtt, míg a második helyezett amerikai dollár aránya csak 28 százalékos.