no

Felvásárolják a New York-i tőzsdét

2012.12.20. 20:08 Módosítva: 2012.12.20. 20:15

Az atlantai IntercontinentalExchange (ICE) nyolcmilliárd dollárért felvásárolja a NYSE Euronextet, a New York-i tőzsde anyacégét. Az ICE részvényenként 33,12 dollárt fizet készpénzben és részvényben – ez az ár 37 százalékkal magasabb a NYSE Euronext szerdai záróáránál.

A bejelentés hírére a NYSE Euronext árfolyama 32 százalékkal emelkedett, de az ICE árfolyama 4 százalékkal esett. Az ICE azt is közölte, hogy a későbbiekben valószínűleg értékesítik az európai tőzsdéket üzemeltető Euronextet. Ha a szabályozó hatóságok engedélyezik a felvásárlást, az új vállalat a világ harmadik legnagyobb ilyen cége lesz.

A tőzsdék az erősödő verseny és csökkenő jutalékok miatt próbálnak partnert találni, a NYSE Euronext korábban a Deutsche Börsével állapodott meg egyesülésről, tavaly pedig az ICE és a Nasdaq OMX kínált 11 milliárdot a cégért, de mindkét üzletet meghiúsították a versenyt szabályozó hatóságok.

Az IntercontinentalExchange-et 2000-ben, a New York-i tőzsdét 1817-ben alapították. Az egyesített vállalatnak Atlantában és New York-ban is lesz központja.