Ambrus
-7 °C
3 °C

Ezeréves olajkötvény Dániából

2005.06.20. 08:10
A Danske Olies dán állami olajtársaság 3005-ben lejáró kötvényt bocsát ki egy norvég gázmező megvásárlására. A kamat 500 év múlva 100 bázisponttal nő.

Nem fér hozzá kétség, hogy a dán állami olajvállalat, a Dansk Olie & Naturgas A/S legújabb kötvényének jegyzői közül egy sem lesz már életben a papír lejáratakor. A futamidő ugyanis ezer év. A társaság a dán jogban bevett lejárat nélküli, úgynevezett örök kötvényből merítette az ötletet, azonban ez utóbbira kifizetett kamat után a dán jogszabályok alapján a cégek nem vonhatják le az adót. Ezért aztán kerestek egy megfelelő lejáratot, ami végül a 3005. év lett.

A társaság egyébként egy norvég partokhoz közeli gázmezőben vásárol részesedést 1,2 milliárd dollár értékben, ám állami cégként sem a tőkeemeléssel, sem az átváltható kötvény kibocsátásával nem vonhat be forrásokat. A cég ezért kötvényt bocsát ki, egyrészt egy tízévest, amelyet a Danske Olie 7 év után visszavásárolhat, valamint az előbb említett ezerévest, amely egy furcsa hibrid kötvénynek tekinthető és lényegében a részvényekhez hasonlóak jellemzői, mondta Michael Steen-Knudsen befektetői kapcsolattartó a Bloomberg hírügynökségnek.

Ötszáz éves lépések

Az első tíz évre az ezeréves fix kamatot fizet. Ezután a társaság visszavásárolhatja a papírokat, ám amennyiben nem teszi, úgy száz bázisponttal emelkedik a kamatszelvény értéke, majd újabb száz bázispontos (egy százalékpontos) emelés következik az első 500 év után.

A BIS (Bank for International Settlements) júniusi jelentése szerint rekordszámú hitelfelvevő bocsát ki hosszabb futamidejű kötvényeket. Az ezek iránti kereslet egyre nagyobb a nyugdíjalapok részéről, mivel a nyugdíjasok egyre többen vannak és egyre tovább élnek. Az ezeréves kötvény hozama 210-235 bázisponttal lehet a hosszú lejárati vállalati hitelek átlagos szintje felett, vélekedett a Bloomberg kérdésére egy az ügylethez közel álló bankár.

Furcsa, de népszerű

A legfelső szint reális és attraktív árazás lehet, mondta Christian Bender, a hamburgi Signal Iduna-Gruppe nyugdíjbiztosító 21 milliárd eurót kezelő menedzsere. Az ezeréves kötvények a befektetési kategória alsó osztályzatának megfelelő Baa3-ast kapják a Moody's-tól, és az ezzel egyenértékű BBB mínuszt az S&P-től. A tízéves kötvények besorolása két szinttel magasabb lesz. A Danske Olie a BNP Paribas-t, a Deutsche Bankot a Morgan Stanleyt és a Nordea Bankot bízta meg a kötvény eladásával.

A kissé morbid újítás előtt a leghosszabb futamidejű kötvénynek a francia és brit ötvenévesek számítottak. Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy újrakezdi a harmincéves kötvények kibocsátását, amit még 2001 októberében függesztett fel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.