Miklós
-7 °C
2 °C

Az ábécé kegyeltjei és áldozatai

2001.08.31. 12:37
Kapcsolódó cikkek (1)
Az elmúlt évtizedben számos méltánytalanságot és diszkriminációt sikerült felszámolni, az Economist szerzőjének megfigyelése szerint azonban az egyik alattomos forma továbbra is köztünk él, és szedi áldozatait.
A vidám áltudomány műfajában született írás szerzőjének megfigyelése szerint azok, akiknek családneve az ábécé első felébe tartozó betűk valamelyikével kezdődik, jóval sikeresebbek az üzleti (és a politikai) életben, mint azok, akiknek csupán az ábécé második felébe tartozó betűvel kezdődő név jutott. És mindez annak ellenére van így, hogy a családnevek viszonylag egyenlően oszlanak meg az ábécé betűi között.

Belőlük lesznek a gazdagok, jegybankárok és politikusok

Nézzük a kemény tényeket, először a világ öt leggazdagabb emberének családnevét: Gates, Buffett, Allen, Ellison, Albrecht. A három vezető jegybankár (Greenspan, Duisenberg és Hajami) neve szintén ezt a sokáig rejtve maradt, titkon munkáló törvényszerűséget igazolja.

A hét legfejlettebb ipari állam kormányfői közül hatnak a családneve kezdődik az ábécé első felébe tartozó betűvel. Az eddigi 42 amerikai elnökök közül 26 neve kezdődött az ábécé első felébe tartozó betűvel.

A napló, az ülésrend, meg a listák

Az angolszász országokban a bajok például már az általános iskolában elkezdődnek, ahol a tanárok, hogy könnyebben megjegyezzék a gyerekek nevét, előszeretettel ültetik őket ábécésorrendbe. Majd a hátsó padokban megbúvó z-betűsekre jóval kevesebb figyelmet fordítanak, akiknek így nem sikerül elsajátítaniuk a magabiztos nyilvános beszéd művészetét.

És a megaláztatások vég nélkül folytatódnak. A diplamaosztót például már mindenki halálra unja, mire sorra kerültek a v, w, z betűvel megvert emberek. De általánosan is kijelenthető, a betűrendet követő listák egyértelműen nem kedveznek számukra, mivel mindenki elveszti érdeklődését, mire a végére ér.

Az élet kiküszöbölhetetlen tragikuma

Az persze nem lenne megoldás, ha felnőtt korában mindenki a-betűs nevet venne fel. Ez ugyanis már nem segítene a lélek sebein, arról nem is beszélve, miféle bonyodalmakat okozna egy ilyen rendszer. Az igazán mély felelősségérzettől hajtott apák azonban jó okkal nevet változtathatnak, hogy gyermekeik egy jobb világban élhessenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!