Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Kötelező lesz az ABS Európában

2001.07.12. 16:18
A jövő évtől Európában gyártott autók helyzetjelző lámpája már gyújtáskor bekapcsol, a kocsikon nem lesznek merev ütközőrudak és 2003-tól kötelező lesz az ABS beszerelése - állapodtak meg a gyártók az Európai Bizottsággal. A változtatások a gyalogosokat és biciklistákat védik.
Az Európai Bizottság félévi tárgyalások után megállapodott az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA), hogy a következő években olyan módosításokat hajtanak végre modelljeiken, amelyek révén azok kevesebb kárt tesznek ütközéskor a gyalogosokban és kerékpárosokban.

Mindig égni fog a lámpa

A gyártók 2002-től minden új gépkocsit állandó nappali helyzetjező fénnyel állítanak elő, ami már gyújtáskor bekapcsol. A fékezéskor a kerekek leállását és így a kocsi megcsúszását gátló ABS rendszert 2003-tól építik be minden új kocsiba. Ugyancsak jövő évtől a gyártók nem szerelnek merev ütközőrudakat az új járművekre és alkatrészként sem gyártanak ilyent. Az iparág arra is kötelezte magát, hogy a következő években aktív biztonsági eszközökkel is felszereli a kocsikat, mint elektromos érzékelők és mások. Még hatékonyabb biztonsági berendezések felszerelése az évtized végén kezdődik.

Kiterjesztenék az egész világra

A tárgyalások most megkezdődnek a japán és dél-koreai gyártókkal is, hogy néhány év múlva gyakorlatilag az egész európai autópiacra csak megerősített biztonságú, tehát a gyalogosokat védő felszerelésű új kocsik kerüljenek. Az amerikai gyártók Európában előállított modelljeire is kiterjed az európai gyártók szövetségének kötelezettségvállalása.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.