Emőke
8 °C
19 °C

Áfa-trükkök az Európai Unióban

2003.02.07. 09:58
Kapcsolódó cikkek (1)
Európa szerte egységes áfa-rendszert vezetne be az Európai Bizottság, mert a különböző kulcsok ma állandó konfliktusok forrását jelentik.
Az általános forgalmi adó (áfa) jelenleg minden országban más rendszerű az EU-ban, s az egyébként egységes piacon ez komoly problémákat okoz.

Tisztességtelen konkurencia

Tavaly Svédországban a könyvekre kirótt forgalmi adót 22-ről 6 százalékra csökkentették. Az ország déli részén a könyvárusok gyorsan kapcsoltak és dán könyveket is bevettek boltjaik kínálatába. A dán könyvesboltok az ott 25 százalékos áfával sújtott termékekkel saját hazájukban veszítették el versenyképességüket, s természetesen tisztességtelennek tartják az ilyen jellegű konkurenciát.

Az Európai Könyvárusok Szövetsége szerint a nyomtatott könyvek esetében Európa-szerte el kellene törölni az áfát, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor öt százalék alatt kellene tartani az egységes kulcsot. (Az EU országaiban jelenleg 0 és 25 százalék között mozog az áfa mértéke, s az egyes szakmákon belül nincs egyeztetett áfa-meghatározás.)

Máris lobbiznak a kis áfa-kulcsért

Az Európai Bizottság vámokkal és adókkal foglalkozó igazgatósága azon dolgozik, hogy egységesítse az európai áfa-rendszert. A kiszivárgott elképzelések szerint a legkisebb áfa-kulcs 15 százalékos lenne. A lobbizás máris megindult: több szakma képviselői - többek között a könyvesek - úgy gondolják, hogy néhány termékcsoportra ennél alacsonyabb mértéket kellene meghatározni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.