Piroska
-10 °C
1 °C

Hadat üzent az agrártárca az Európai Uniónak

2006.10.20. 13:39
Az Európai Bírósághoz fordul a magyar kormány az uniós kukorica intervenció minőségi feltételeinek megváltoztatása miatt - közölte Gőgös Zoltán az agrártárca államtitkára. Az államtitkár aláhúzta: pénteken hivatalosan is közzétette az Európai Unió azt a rendeletét, amely megváltoztatja a kukorica intervenciós felvásárlásának minőségi feltételeit. A magyar kormány azt kéri az Európai Bíróságtól, hogy semmisítse meg, helyezze hatályon kívül a szóban forgó rendeletet.

Gőgös Zoltán utalt arra: a magyar kormány szerint a rendeletben foglaltak lényegében jogi nonszenszt jelentenek, mivel a feltételeket egy termelési ciklus közben változtatta meg az unió. Erre a közösség életében még nem volt példa. Ez is alátámaszthatja azt, hogy mindenképpen jogorvoslatot kell kérni az Európai Unió bíróságától. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a rendelettel kapcsolatban mind a magyar európai parlamenti képviselők, mind pedig a magyar érdekképviseleti szervezetek brüsszeli megbízottai határozott lépéseket tettek a bizottságnál.

A szaktárca államtitkára szerint ugyanakkor nincs pánikra ok, mivel a kukorica ára kedvező, és jelenleg meghaladja az intervenciós árat. Ezért a magyar gazdálkodóknak nem kell attól félniük, hogy termésük eladhatatlanná válik. Gőgös Zoltán közölte azt is, hogy a megváltozott paraméterek alapján is a jelenlegi termés mintegy 80 százaléka megfelel az uniós előírásoknak. Az államtitkár leginkább azt tartotta gondnak, hogy nem áll elegendő szállítási kapacitás rendelkezésre ahhoz, hogy a kukoricát ki lehessen vinni az országból.

Automatikusan kizárták

Az MTI korábbi híradása szerint a november 1-jén hatályba lépő szigorítás lényege, hogy bevezetik a kukorica esetében a hektolitersúly mérését, azaz egy hektoliter kukoricának 71-73 kilogrammnak kellene lennie az új direktíva szerint. A termés nedvességtartalma 14,5 százalék helyett 13 százalék lehet. Az úgynevezett törtszem arányt 10-ről 5 százalékra kell csökkenteni, míg a hősérült szemek aránya 3 százalék helyett 0,5 százalék lehet.

A megváltoztatott minőségi követelmények automatikusan kizárják a magyar kukorica egy részét az uniós intervencióból, mivel ezt a magyar termelők egy része a fajtaösszetétel, illetve az ország természeti adottságai miatt nem képes teljesíteni. Jelenleg keresleti piaca van a kukoricának, azaz a szabadpiaci ár meghaladja az intervenciós árat. Nyugat-Európában ugyanis sok helyen nem kedvezett az időjárás ebben az évben a kukoricatermelőknek.

Magyar kukorica

Így a szakértők szerint az idén nemigen kell a kukorica intervenciós felajánlásával számolni Magyarországon. Hosszabb távon viszont az új minőségi paraméterek alkalmazása csökkentheti a kukorica árát. Az unió intervenciós gabona-felvásárlási rendszerébe Magyarország EU-csatlakozását követően kapcsolódhatott be. Ez a magyar gazdálkodók számára azért jelentett az addiginál biztosabb bevételi forrást, mert az uniós intervenciós ár - a tonnánkénti 101 euró - akkor még meghaladta a szabadpiaci árakat.

Így a gazdálkodók jelentős mennyiségű, mintegy 8 millió tonna búzát és kukoricát ajánlottak fel mind 2004-ben, mind pedig 2005-ben uniós átvételre. Ez az intervenciós készlet már apadt, annak köszönhetően, hogy a magyarországi raktárakból jelentős mennyiségű gabonát - elsősorban búzát - elszállítottak.

Jelenleg a magyar raktárakban 5-6 millió tonna gabona található, amelyből 4-4,5 millió tonna a kukorica. Az unióban felvásárolt összes kukoricakészlet mintegy 80 százalékát a magyar kukorica tesz ki. Az unió illetékesei ezt - vélelmezhetően - sokallva, döntöttek a minőségi paraméterek megváltoztatása mellett, hogy így csökkenthessék a raktáron lévő készletek nagyságát.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.