Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Csőd fenyegeti az amerikai légitársaságokat

2001.09.16. 00:50
Mindössze harminc napi működési költség fedezésére elegendő készpénzük van az amerikai légitársaságoknak - figyelmeztetett az amerikai Légiközlekedési Szövetség egy szakértője. John Heimlich szerint a légiközlekedéstől való félelem miatt - amit a keddi terrortámadások idéztek elő - az egész iparág működése veszélybe került, és állami segítségnyújtásra volna szükség.
A keddi New York-i és washingtoni terrortámadások miatt az embereknek teljesen elment a kedvük a repüléstől, ami súlyos pénzügyi gondokat okoz a légitársaságoknak. Új jegyeket gyakorlatilag egyáltalán nem adnak el, csak olyanokat szállítanak, akik már korábban megvették a jegyüket, de közülük is sokan lemondták foglalásukat. Az iparág működési költségei azonban napi 350 millió dollárra rúgnak, és összesen csak 10 milliárd dollárnyi készpénztartalék áll rendelkezésre - mondja John Heimlich, az amerikai Légiközlekedési Szövetség szakértője.

2,5 milliárd dollár állami gyorssegély

Heimlich szerint állami segítségnyújtásra volna szükség. A CNN értesülései szerint a kongresszusban elvileg mindkét párt támogatja az elképzelést, és 2,5 milliárd dollárnyi gyorssegélyben már meg is állapodtak. Egy republikánus szenátor azt nyilatkozta, hogy az összeget abból a negyvenmilliárdos alapból fogják kifizetni, amit pénteken szavazott meg a kongresszus a terrortámadás okozta károk elhárítására.

Eleve nem volt jó a helyzet

A bajt tetézi, hogy az iparág már a keddi támadás előtt sem volt jó pénzügyi helyzetben. Elemzők összesen 3 milliárd dollárnyi veszteséget jósoltak az egész évre, és mindössze két légitársaság - a United Airlines és a Southwest Airlines - számolt be nyereségről az első két negyedévben. A Midway Airlines már most csődöt jelentett, a Continental pedig 12 ezer embert (!), munkavállalóinak 21 százalékát volt kénytelen elbocsátani az elmúlt napokban.

Egy Standard & Poor's-elemző egyetértett Heimlich elemzésével. A hitelminősítő intézet várakozása szerint a társaságok minősítése az elkövetkezendőkben romlani fog. Szóvivők a légitársaságok részéről elismerték, hogy a helyzet rossz, de valamennyien tagadták, hogy válságról lenne szó.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!