Ágnes
-13 °C
0 °C

Lassulhat az amerikai gazdaság

2003.12.03. 13:31
Az amerikai gazdaság növekedése érezhetően lassulni fog jövőre - idézi az MTI a Dresdner Bank vezető elemzőjét. Ez árthat a világgazdaság fellendülésének és tovább gyengítheti az amúgy is mélyponton lévő dollárt. Az amerikai Fed szerint azonban a vártnál nagyobb növekedés várható. Az euró közben továbbra is szárnyal a dollárhoz képest.
John Butler, a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank vezető elemzője szerint a gazdasági növekedés jelenlegi gyors üteme nem tartható fenn, mert jövőre a lakossági fogyasztás visszaesik az Egyesült Államokban. Ennek oka, hogy a lakosság eladósodása már a elérte a terhelhetőségi határokat - írja az MTI. Hasonlóképp a vállalatok is inkább adósságcsökkentésre fordítják a növekvő profitokat beruházások helyett.

Mélyponton a dollár

Az euró eközben újabb csúcsokat döntöget, szerda hajnalban 1,2115 dollárra emelkedett - tudósít a Reuters. Ennek oka, hogy a jó amerikai gazdasági adatok hatását lerontja az Egyesült Államok költségvetési és folyómérleg hiánya. Tovább növeli a bizonytalanságot az amerikai érdekek ellen irányuló, közel-keleti eredetű terrorizmus.

Az euró 1999 januárja óta nem volt ilyen erős a dollárral szemben. A dollár az angol font és a japán jennel szemben is mélyponton van, öt éve nem kereskedtek ilyen alacsony áron az amerikai valutával.

A Fed bizakodó

A szakértő előrejelzése ellentmond az amerikai Fed várakozásának. A Fed philadelphiai igazgatósága által végzett, két hete kiadott felmérés szerint az amerikai GDP idén 2,9 százalékkal nőhet, a korábban becsült 2,3 százalék helyett. A jövő évre az amerikai elemzők 4,3 százalékos gazdasági növekedést várnak, a három hónapja becsült 3,7 százalék helyett.

Az amerikai gazdaság, éves szintre számolva, a harmadik negyedévben 8,2 százalékkal bővült a legutóbbi becslés szerint, a második negyedben mért 3,3 százalékos és az első negyedben mért 1,4 százalékos ütem után. Ez a növekedés az elmúlt 19 év legnagyobb növekedését jelenti. Elemzők szerint az ugrás az adócsökkentéseknek köszönhető, és nem fog megismétlődni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.