Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Félmillió dolláros büntetést kapott az Andersen

2002.10.17. 13:03
Melinda Harmon szövetségi bíró félmillió dolláros büntetést rótt ki az Arthur Andersen könyvvizsgálóra az Enron összeomlásában játszott szerepe miatt. Ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit ilyen ügyben az Egyesült Államokban egy vállalatra ki lehet szabni. A bíróság a pénzbüntetés mellett ötéves próbaidőre bocsátotta a céget.
A bíró felszólította a könyvvizsgálót, hogy azonnal fizesse ki a büntetést, mielőtt a különböző polgári perek révén minden mozdíthatót elvisznek a cégtől, közölte a Reuters. Az ítélet épp egy évvel azután született, hogy az Enron közzétette azt a negyedéves jelentést, amely a botrányt kiváltotta.

Az ügyvéd szerint a vállalat nem bűnös

C.E. Andrews, a vállalat nemzetközi könyvelési részlegének vezetője nem kommentálta az ítéletet. Rusty Hardin, a cég ügyvédje szerint felháborító, hogy az egész vállalatot tönkreteszik, miközben csak néhány alkalmazott követett el bűnt.

Már nem vizsgál könyveket

Az Andersen a korábbi ítéletek nyomán már gyakorlatilag felfüggesztette a tőzsdei cégek auditálását, ügyfelei nagy részét elvesztette, külföldi részlegeit eladta, és nyolcvanötezer alkalmazottjából mára alig háromezer maradt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.