Miklós
-7 °C
2 °C

Elmarasztalták az Arthur Andersent

2002.06.16. 10:21
Kapcsolódó cikkek (1)
Az illetékes amerikai szövetségi bíróság - első fokon eljárva - szombaton kimondta az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég felelősségét az Enron-botránnyal kapcsolatos iratmegsemmisítési ügyben.
A texasi székhelyű Enron energetikai óriásvállalat fél évvel ezelőtt csődbe jutott, és több ezer alkalmazottja nem csupán az utcára került, hanem elveszítette a cég részvényeiben tartott nyugdíjcélú megtakarításait is. Az Enron bukását a felelőtlen beruházási politika okozta. Az offshore leányvállalatokhoz történt kihelyezések hatalmas veszteségeit sokáig elleplezte a könyvelői kozmetika, és mielőtt összecsaptak volna a hullámok, s az adóssághegy miatt zuhanni kezdett volna az Enron-részvények árfolyama, a legfelső vállalatvezetés számos tagja időben, szép áron túladott a birtokában levő értékpapírokon.

Az Enron könyvvizsgálója az Arthur Andersen - az öt leghatalmasabb ilyen profilú amerikai nagyvállalkozás egyike - volt. David Duncan könyvvizsgáló, az Arthur Andersen azon partnere, aki az Enron ügyeiért volt felelős, sokáig úgymond mindent rendben talált az Enron könyvelésében, majd amikor már kipattanóban volt a botrány, lázas igyekezettel megsemmisített több ezer olyan dokumentumot, amelyekből világosan megállapítható lett volna a cég kórtörténete. Duncan áprilisban elismerte a maga bűnösségét az igazságszolgáltatás akadályozása vádjában.

Vállalati bűnösség

Kézenfekvő volt azonban a feltételezés, hogy Duncan nem kizárólag saját szakállára tevékenykedett, hanem az Arthur Andersen előírásainak megfelelően. Ennek bizonyítását célozza az Arthur Andersen ellen folyó büntető eljárás, amelyben a vád szerint a cég maga is elkövette az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményt.

Az Egyesült Államokban nem csupán természetes személyeket lehet büntető eljárás alá vonni: jogi személyek, gazdálkodó szervezetek esetében is megállapíthatnak bűnösséget és kiszabhatmak büntetést - ami adott esetben nem helyettesítheti a rendszerint nagyságrendekkel nagyobb összegre vonatkozó polgári jogi kártérítési felelősséget. A gazdálkodó szervezetek büntetőjogi elmarasztalása idegen a hagyományos európai kontinentális jogszemlélettől, de az utóbbi időben már megjelent Európában is.

Az Arthur Andersen bejelentette: fellebbezni kíván az első fokú elmarasztaló ítélet ellen. A könyvvzsgáló cég üzleti helyzetét - amely a botrány következtében már így is nagyon súlyosan megrendült - tovább nehezíti a most kimondott végzés, akkor is, ha az még nem jogerős.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.