Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

AOL: minden idők legnagyobb vállalati vesztesége

2003.01.30. 11:24
Közel 100 milliárd dollárral állította fel a legnagyobb amerikai vállalati veszteség rekordját a világ legnagyobb médiacége, az AOL Time Warner. A rettenetes deficit oka, hogy több befektetésük értékét le kellett írni, vagyis valós értéken szerepeltetni a könyvekben. Az igazi gyenge pont az America Online internetszolgáltató volt.
Az értékcsökkenés legnagyobb részt az America Online (AOL) internetszolgáltatónak köszönhető. Emlékezetes, hogy az óriáscég az AOL és a Time Warner médiacsoport fúziójával jött létre két esztendővel ezelőtt, formailag úgy, hogy a mostanra értékének nagy részét elvesztő AOL nyelte le a Time Warnert. Az akkori értékhez képest a részvények ma 70 százalékkal érnek kevesebbet és az amerikai lapok a régi és az új médiagazdaság házasságát a "bukta" kifejezés helyi megfelelőivel illetik.

A 98,7 milliárd dolláros veszteség duplája a piac várakozásainak. A ménkű az utolsó negyedévben csapott be, amikor egy csapásra 44,9 milliárddal ért kevesebbet az AOL és több más, például kábelcégekben birtokolt - részesedés.

Hiába a szfinx

Hogy olvasóink valami fogódzót találjanak az ilyen nagy számok értelmezéséhez: a 98,7 milliárd dollár nagyjából megegyezik Egyiptom tavalyi bruttó nemzeti össztermékével, pedig ott 60 millióan laknak, nem beszélve a piramisokról és a hozzájuk tapadó turistákról. A magyar GDP pedig 57,8 milliárd dollár volt 2001-ben.

Jól mentek a filmek

A klasszikus üzleti tevékenység tavaly persze nem okozott ilyen deficitet, sőt a film- és szórakoztató szekció kifejezetten jól szerepelt, köszönhetően olyan kiugró sikereknek, mint a Gyűrűk Ura második része. Egyes cégvezetők aggodalmasan le is nyilatkozták, hogy a remek 2002-es eredményekhez képest a következő években nehéz lesz növekedést produkálni ezen a területen. Az összesített veszteség ennek ellenére elérte a 98,7 milliárd dollárt.

Elment Ted

A zavaros pénzügyek miatt újabb igen ismert fej esett le a porba. A nehéz tavalyi év a januárban lemondott Steve Case elnök után most újabb áldozatot szedett: lemondott Ted Turner, aki arról híres, hogy megalapította, majd eladta a Time Warnernak a CNN hírtévét, illetve még inkább arról, hogy feleségül vette Jane Fondát. A rajzfilmkedvelők között sok ellensége van, bár ő gründolta a Cartoon Networkőt, állítólag személyesen ő találta ki a Captain Planet sorozat alapötletét.

A cég hivatalosan azt közölte, hogy Turner személyes okok miatt távozik. Maga Turner azt mondta, több időt akar szentelni a jótékonykodásnak és más időtöltéseinek. Az eredmények mindenestre nem csábíthatták a maradásra, hiszen 2001-ben, amikor az AOL Time Warner még nem kényszerült üzletrészeinek leértékelésére, 4,9 milliárd dolláros veszteséget sikerült összehozni.

Életre keltenék

Dick Parsons, az új elnök most azt nyilatkozta, hogy a fő csapásirány az America Online stabilizálása és új életre keltése. Parsons azt is szeretné, ha Turner - aki a cég legnagyobb egyéni részvényese - bent maradna az igazgatótanácsban.

Bár a negyedik negyedév működési bevételei 8 százalékkal meghaladták az egy esztendővel korábbit, a cégvezetés idén szerény - néhány százalékos - növekedésre és nullszaldó körüli adózás és értékleírás előtti eredményre számít.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.