Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Az S&P egyelőre nem ront a minősítésen

2006.09.21. 15:48
A Standard & Poor's nem számít elhúzódó összecsapásokra Magyarországon, és nem tartja valószínűnek a kormány bukását, hangzott el a világ legnagyobb hitelminősítőjének csütörtöki londoni térségi szakszemináriumán.

A Cityben tartott konferencián - amelyen az S&P szakértői elsősorban a közép- és kelet-európai térség szuverén adósi és banki kilátásait elemezték - Moritz Kraemer, a cég szuverén minősítésekért felelős vezérigazgatója azt mondta: jóllehet a júniusban elsőrendűről közepesre rontott magyar adóskockázati besorolás kilátása továbbra is negatív. A Standard & Poor's az elmúlt napok fejleményei után sem látja még szükségét a jelenleg "BBB plusz" hosszú távú devizaosztályzat módosításának.

Elenyésznek a zavargások

Kraemer szerint a ház arra számít, hogy a budapesti zavargások "néhány napon belül elenyésznek", mert az erőszakcselekményeket a magyar lakosság túlnyomó többsége nem támogatja.

Az Standard & Poor's igazgatója kijelentette: a hitelminősítő nem számít arra, hogy a magyar kormány belebukik a jelenlegi eseményekbe. A vezető S&P-szakértő szerint Gyurcsány Ferenc hatalmon maradása fontos a reformok továbbvitelében, mert a jelenlegi kormányfőnek "nincs alternatívája" a párton belül.

Az igazgató szerint a miniszterelnök "színes nyelvezetű" beszédének kiszivárogtatása egy előnnyel járt: Gyurcsány ezzel "minden hidat felégetett maga mögött ... innen már nincs visszafordulás a reformokban".

Gyurcsány sorsa

Kraemer utalást tett arra, hogy a magyar adósminősítés függ Gyurcsány Ferenc személyes sorsától, mondván: ha a kormányfő mégis távozna, azzal a jelenlegitől "igen különböző helyzet állna elő". A jelenlegi időszak kritikus Magyarország számára, amely "nem engedheti meg magának még egyszer azt a luxust, hogy csalódást okoz a piacon".

A Standard & Poor's alig néhány nappal a kormány egyensúlyi csomagjának júniusi bejelentése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői "BBB plusz"-ra a magyar szuverén devizaadósi besorolást, azzal az indokkal, hogy szerinte a magyar közfinanszírozás helyzetében ismertté vált romlás nagyobb mértékű annál, mint amennyit a kormányprogram javíthat rajta.

A csütörtöki londoni szakkonferenciára összeállított országelemzések Magyarországról szóló része megismétli azt a cég által többször hangoztatott véleményt, hogy a konszolidációs csomag túlzott mértékben a bevételi oldalra koncentrál. Az elemzés 2014-re teszi a magyar eurócsatlakozás várható dátumát.

Negatív kilátás

Az S&P a rontott osztályzaton is fennhagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő éppen a csütörtöki S&P-konferencia előtti napon jelentette be Londonban, hogy stabilról szintén leminősítést valószínűsítő negatívra rontja a nála is "BBB plusz" szintű magyar adósosztályzat kilátását.

Ezzel a magyar besorolások kilátása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél negatív, mivel a Moody's Investors Service is ilyen kilátást tart érvényben a magyar adósságra, jóllehet nála az osztályzat jelenleg elsőrendű "A1".

Kraemer a csütörtöki londoni S&P-konferencián azt mondta: a közép-kelet-európai térség egésze az elmúlt évtizedben ellenállóbbá vált a sokkhatásokkal szemben, de az EU-tagság kilátásának "lehorgonyzó hatása" most már sokkal gyengébb, mint a 2004-ben felvett új tagok csatlakozása előtt, mivel az unió "jóval kevésbé vendégszerető", mint annak idején volt. Hitelminősítői szempontból az igazgató a térség legstabilabb gazdaságának Horvátországot nevezte, amelynek besorolása (BBB) két éve nem változott.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.