Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Európa-szerte gond az áramár

2006.08.17. 07:56
Az elektromos energia díja az elmúlt években az egekbe szökött Németországban, Franciaországban áramszolgáltató díjemeléseit az infláció mértékében maximáló árplafonrendszert újabb öt évre meghosszabbítják. A spanyoloknál épp ez utóbbi rendszer vezetett majdnem a szolgáltatók leállásához.

Az áramtovábbítási díjak 8-14 százalékos csökkentésére szólította fel a német energiahivatal az ország vezető áramszolgáltató cégeit. Az Energie Baden-Württemberg (EnBW) 8, az RWE 9, a Thüringer Energienetze (TEN) pedig 14 százalékkal köteles csökkenteni díjait. Az elektromos energia díja az elmúlt években az egekbe szökött Németországban. A napokban az acélipari szövetség elnöke, Dieter Ameling már azzal fenyegetett, hogy a drágulás miatt az ágazat cégei az ország elhagyására kényszerülnek. Sőt, szerinte nemcsak az acélipar, hanem több más, energiaigényes szektor (így a vegy- és a műanyagipar) vállalatai is hasonló döntésre juthatnak.

A magas áramárak más európai gazdaságokban is gondokat okoznak. Franciaországban Thierry Breton pénzügyminiszter a közelmúltban jelentette be, hogy az EdF áramszolgáltató díjemeléseit az infláció mértékében maximáló árplafonrendszert újabb öt évre meghosszabbítják. Szerinte érdemes megfontolni az árak még közvetlenebb szabályozásának lehetőségét is a kisebb, energiaintenzív vállalkozások esetében, mert a liberalizált árampiacon kialakult áremelkedések ezeket a cégeket sújtják leginkább. Spanyolországban viszont a túlságosan szigorúnak bizonyuló árszabályozás okoz problémákat. A madridi kormány a közelmúltban arra kényszerült, hogy eltörölje az áramárdrágulás évi maximum kétszázalékos korlátozását. Az áramtermelő cégek ugyanis a kemény árplafon miatt hatalmas veszteségeket halmoztak fel, és júniusban már a központi hálózatot üzemeltető Red Electricának kellett beavatkoznia az áramkimaradások megakadályozására.

Az orosz kormány is engedett az áramtermelő vállalatok nyomásának: úgy döntött, nem csupán az infláció mértékében emelkedhet jövőre az elektromos energia díja (ez várhatóan 6,5 százalékot jelent), hanem 10 százalékkal. A gazdasági miniszterhelyettes szerint azonban a drágulásnak ezentúl is korlátokat akarnak szabni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.