Ágnes
-12 °C
-3 °C

Megbüntették, mert csökkentette árait

2002.10.30. 10:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Bűnösnek mondta ki a bíróság a C&A német ruházati áruházat, amely csökkentette árait az euró bevezetésekor. A cég azzal védekezett, hogy a vásárlók euróval kapcsolatos félelmeit próbálta csökkenteni.
A düsseldorfi fellebbviteli bíróság egymillió euróról 400 ezer euróra (97 millió forint) csökkentette a C&A ruházati bolt első fokon kiszabott büntetését, de a törvények betűjének megfelelően elmarasztalta az áruházat tisztességtelen piaci magatartás miatt.

Pedig nem is diszkrimináltak

A cég az idén januári euróátállás idején 20 százalékkal csökkentette termékeinek árát azok számára, akik bankkártyával fizettek. Miután a versenyhivatal figyelmeztette az üzletet, hogy akciója törvénysértő, az áruház összes vásárlójára kiterjesztette a kedvezményt, hogy ne lehessen diszkriminációval vádolni.

A C&A azzal védekezett, hogy a boltjaiban kialakult sorokat kívánta csökkenteni, és a vásárlók tájékozatlanságból adódó félelmeit eloszlatni, hiszen az akkor még új és ismeretlen valuta sokaknak okozott komoly gondot. Márciusban egy helyi bíróság a kiárusítást törvénytelennek minősítette, döntése szerint az árkedvezmény a versenytársakkal szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta a C&A-t.

Törvénymódosítás kellene

A fellebbviteli bíróság a kiszabott bírságot csökkentette, s az ügyet továbbküldte a szövetségi bíróságra. A legnagyobb kereskedelmi szövetség szeretné elérni a kemény német versenytörvények módosítását, az ítéletet pedig úgy értékelik, mint figyelemfelhívást, hogy a törvényhozók teremtsék meg a hasonló kiárusítások törvényi feltételeit.

Nem csoda egyébként, ha a másodfokú döntést a vesztes sikerként értékeli. Teheti ezt a büntetés összegének 60 százalékos csökkentése miatt, különösen annak fényében, hogy a C&A céghez tartozó 184 német üzlet a januári akció segítségével megduplázta ilyenkor szokásos bevételét.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.