Piroska
-12 °C
-2 °C

Az argentinok rettegnek az argentinótól

2001.12.28. 09:46
Újabb rohamot indítottak bankok ellen a megrémült argentinok, miután kiderült, hogy Saa ideiglenes elnök a megrendült peso helyett új pénzt vezetne be, az argentinót. A lakosság a korábban megtapasztalt hiperinflációtól tart.
Sokmilliárd dollár értékben nyomtatná ki az új pénzt a peronista ideiglenes elnök, Rodriguez Saa. A valuta mögött álló fedezet a Reuters hírügynökség szerint pusztán az állam ingatlanvagyona - így például az elnöki palota - lenne. A terv valamiért nem csitította az állampolgárok kétségbeesését, sőt.

Szabad lebegés

Saa csütörtökön a peronista párt különféle frakcióitól próbált támogatást szerezni tervéhez. A kormány a tervek szerint már pénteken törvényjavaslatot küld a kongresszusnak, amely megteremtené a szabadon lebegtetett árfolyamú új pénzt. Az argetino két hét múlva kerülne az utcára.

A kongresszus elé kerül két héten belül a jövő évi költségvetés is, amely kiegyensúlyozott lesz, mivel ez a feltétele annak, hogy az ország visszaszerezze az IMF bizalmát.

Vége a rögzítésnek

A kormány a közalkalmazottakat argentinóval akarja kifizetni. Ez véget vetne annak az évtizedes valutarendszernek, amely a pesót egy-egy arányban a dollárhoz kötötte. Ez ugyan stabilizálta a gazdaságot, viszont ugyancsak emiatt Argentínában igen drága lett befektetni, ami valósággal megfojtotta a befektetéseket.

Nem garantált recept a fedezet nélküli bankóprés

Az biztos, hogy ki kell lépniük a rögzített árfolyamrendszerből, ám ha ezt értéktelen pénz kinyomtatásával teszik, az kész öngyilkosság - nyilatkozta egy Wall Street-i elemző. A következmények pikánsak lehetnek: az argentin patikusszövetség már közölte, hogy kevesebb gyógyszert szállítottak ki a patikákba, mert félnek a leértékelődéstől.

Adnak-e érte valamit?

.A lakosság magántartozásainak nyolctizede dollárban áll fenn. Egy londoni elemző a következőképpen világította meg a tömegek hangulatát: "Mi fog történni, ha az embereket argentinóban kezdik fizetni, de azok rájönnek, hogy semmit sem tudnak argentinóért vásárolni?"

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.