Judit
-2 °C
8 °C

Lokálpatrióta multik segélycsomagja Argentínának

2001.07.20. 08:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Néhány Argentínában ténykedő "lokálpatrióta" érzelmű, adósságcsődtől és dolgozói sztrájkjától tartó nemzetközi vállalat, köztük a spanyol Telefonica és a Repsol vezetői megegyeztek abban, hogy három évre előre befizetik az államkasszába adójukat, mintegy 1 milliárd dollárt.
A munkavállalók besokalltak az elnök kilencedik válságtervétől

A fejlődő országok pénzügyi piacain kissé megnyugodtak a befektetők, mióta az argentin kormánynak sikerült elfogadtatni takarékossági intézkedéseit az ellenzéki irányítás alatt álló tartományokkal is. A bér- és nyugdíjcsökkentés ellen tiltakozó közalkalmazottak azonban országos sztrájkot szerveztek, és már a magánkézben lévő vállalatok dolgozói is csatlakoztak a kormány elleni tüntetésekhez.

Amikor önérdek és államérdek találkozik

Az országban érdekeltséggel rendelkező, Spanyolországban bejegyzett nemzetközi nagyvállalatok csütörtökön bejelentették, 3 évre előre befizetik adójukat, mintegy 1 milliárd dollárt, hogy segítsét nyújtsanak az argentin államadósság időben való törlesztéséhez. A dél-amerikai országnak idén 8,4 milliárd dollár külső adósságot kell törlesztenie.

A fejleményekről tudósító BBC Online nem szolgált teljes vállalati névsorral, de a lokálpatrióta vállalatok között van a spanyol Telefonica, a BSCH és a BBVA bank, az Endesa közüzemi társaság, valamint a Repsol olajvállalat.

A multik nem igazán optimisták

"Reméljük, hogy a végrehajtó hatalom megszerzi a takarékossági intézkedésekhez szükséges politikai támogatást, és hogy más vállalatok is követik példánkat. Kissé kevésbé aggódunk Argentínáért, mint két nappal ezelőtt, de nem mondanám, hogy optimisták vagyunk" - idézte a hírügynökség a Repsol alelnökét, Ramon Blancot.

A kormányzat a befolyó pénzt tartományi kormányzatok támogatására kívánja fordítani. A tartományok - köztük az ellenzéki irányítás alatt álló is - támogatásukról biztosították a központi kormány takarékossági terveit, melyektől 3 milliárd dolláros megtakarítást remélnek.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.