Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A németeknek megéri Dániában autót venni

2003.07.29. 09:14
Akár negyven százalékos eltérés is lehet az új autók vételára között az unió országaiban. Ausztriában és Németországban a legdrágábbak, míg Görögországban, Finnországban és Dániában a legolcsóbbak a gépkocsik. Ha az autókereskedők 2005-től már bárhol nyithatnak képviseletet, akkor az a versenyhelyzet további erősödését jelenti majd.
Az EUrópai Unión belül német nyelvterületen, Ausztriában és Németországban a legdrágábbak az új gépkocsik. Az Európai Bizottság most közzétett felmérése alapján a vevőknek érdemes összehasonlítani vásárlás előtt az uniós országok gépkocsi-árakat. Mario Monti versenybiztos szerint azt a vásárlót, aki hazája helyett egy másik uniós országban, alacsonyabb áron vásárol új autót, nem lenne szabad versenyhelyzetet szabályozó akadályokkal szembesíteni.

Negyven százalékos különbségek

A májusi bruttó nyereségadatok alapján Görögországban, Finnországban és Dániában lehet legolcsóbban új autóhoz jutni. A németeknek tehát érdemes átmenniük az északi szomszédba, ha autót akarnak vásárolni. Az árkülönbségek ma már kisebbek, mint tavaly májusban voltak, ám az Európai Bizottság még nem elégedett a változással.

A felmérés szerint akár negyven százalékkal olcsóbban is megvehetjük ugyanazt a típust Európa különböző országaiban. Biztató tendencia ugyanakkor, hogy a tavaly májusi 10,6 százalékhoz képest idén májusra az árrés átlagosan 8,6 százalékra csökkent. Monti szerint lassan valóban egységes európai gépkocsi-piac kezd kialakulni.

Megszűnik a kereskedők röghöz kötése

Az Európai Bizottság a versenyhelyzet kialakulását próbálja ösztönözni a 327 milliárd eurós európai autó- és autóalkatrész-piacon. Elsősorban attól a lépéstől várnak sokat, hogy 2005 októbere után a gépkocsi-gyártóknak többé nem áll majd módjukban megakadályozni az autókereskedőket abban, hogy az EU bármely tagországában képviseleteket nyissanak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.