Miklós
-7 °C
4 °C

Nyolcbillió dollár az ázsiai bankokban

2006.06.19. 13:13
Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a bankbetétek összege elérte a 8 trillió, vagyis a 8 ezermilliárd dollárt, ami 76 évnyi magyar GDP-nek felel meg. A bankokat főleg a lakossági betétek éltetik, és egyre nagyobb az egymillió dollárt meghaladó magánvagyonok aránya. Csak Kínában másfélszeresére nőtt az ilyen betétekkel rendelkezők aránya.

Egyre inkább a lakossági ügyfelek gyarapítják az ázsiai és a csendes-ócieáni térségben működő bankokat - derül ki a Deloitte Touche Tohmatsu legfrisseb jelentéséből. A nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint az ázsiai pénzintézetek betétállománya elérte a 8 billió, azaz 8 ezermilliárd dollárt.

Ez 1736 billiárd forintot ér a mostani 217 forintos dollárárfolyammal számolva, ami nagyjából nyolcvan évnyi teljes magyar GDP összegének felel meg. A betétek zöme lakossági ügyfelektől származik, ezért a Deloitte szerint a növekedés motorját a lakossági banki üzletág ügyfelei adják, így ők azok, akik a pénzügyi szolgáltatások jövőjét meghatározzák.

Sokan vannak, gazdagok és spórolósak

A hatalmas megtakarításnak több összetevője van a Deloitte szerint. A legfontosabb ilyen Ázsia hatalmas és növekvő lakossága, valamint a lakossági megtakarítások magas aránya. Ez, kiegészülve a robbanásszerű gazdasági növekedéssel, valamint a lakossági banki szolgáltatások fejletlenségével, biztosítja a bankok számára a legjelentősebb növekedési lehetőséget.

A pénzintézeteknek a szakértők szerint ezért a mostaninál sokkal ügyfélközpontúbban kell működniük. Így egyebek mellett kényelmesebben kiszolgálást kell nyújtani, célszerű meghosszabbítani a nyitvatartási időt és fokozniuk kell a nem banki termékek értékesítését is. Utóbbita Indiában már több példa is van, így egyebek mellett postai bélyeget, közlekedési és mozijegyeket is lehet vásárolni banki ATM-eken keresztül.

A bankoknak emellett a leggazdagabb ügyfelekre kell a mostaninál jobban koncentrálniuk. Egyre többen rendelkeznek ugyanis a jelentős, egymillió dollárnál nagyobb magánvagyonnal - a Deloitte szerint ez az ügyfélkör adja a banki profit java részét. Arányuk már mostanra is jelentősen nőtt - Kínában 52, Indiában 22 százalékkal 2000 óta -, a következő években további bővülés várható.

A tanácsadó szerint a bankok jelentősen növelhetik forgalmukat és nyereségüket azzal is, ha a szimpla megtakarítási és hitelezési tevékenységüket bővítik, és univerzális banki szolgáltatásokat nyújtanak, így "egyablakos" rendszerben foglalkoznak hitelkártyákkal, biztosításokkal és brókeri tevékenységgel is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.